INA pokreće projekt gradnje postrojenja obrade teških ostataka u riječkoj rafineriji

Utorak, 28.11.2017. | Vijesti
U jučerašnjem priopćenju INE stoji da INA nastavlja s pripremnim aktivnostima za ulaganje u postrojenje za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka vrijedno oko tri milijarde kuna
INA je u ponedjeljak objavila da je pokrenula postupak nabave za postrojenje za obradu teških ostataka u riječkoj rafineriji, ukupne vrijednosti 2,5 milijardi kuna, a konačna bi se odluka o projektu obrade teških ostataka u Rijeci trebala donijeti u prvoj polovici iduće godine.

"INA nastavlja s pripremnim aktivnostima za ulaganje u postrojenje za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka vrijedno oko tri milijarde kuna te je pokrenula postupak nabave koji obuhvaća izgradnju postrojenja za komorno koksiranje (eng. Delayed coker unit), luke i skladišta za koks te postrojenja za obradu produkata zajedno s poveznim cjevovodima i servisima. Ukupna vrijednost nabave iznosi 2,5 milijardi kuna te se radi o izuzetno kompleksnom i vremenski zahtjevnom natječaju na koji je Ina pozvala iskusne međunarodne kompanije koje imaju reference za vođenje takvih projekata", navodi se u priopćenju.


U INI kažu kako se očekuje da bi u velikoj mjeri u realizaciji projekta, uz glavnog partnera, mogle sudjelovati i domaće kompanije, i to u projektiranju, isporuci materijala i opreme te izvođenju građevinskih, strojarskih i ostalih radova.

Odabir izvođača planiran je sredinom 2018. godine, a očekivano trajanje gradnje je tri godine, ističu iz Ine.

"Projekt obrade teških ostataka u Rijeci budućnost je Ininog rafinerijskog poslovanja, a koncentracija prerade na toj lokaciji doprinijet će profitabilnosti projekta, što ga čini važnim faktorom za osiguravanje dugoročno održivog rafinerijskog poslovanja.

Konačna investicijska odluka o projektu trebala bi se donijeti u prvoj polovici 2018. godine", zaključuje se u priopćenju.IZVOR: HINA, novi list
POSJETA: 904

Povezane vijesti