Kako će konačno izgledati žnjanski plato saznat ćemo do 13. veljače iduće godine

Utorak, 28.11.2017. | Vijesti
Natječaj za izradu stručnih rješenja je otvoren do 29. siječnja, a osiguran je i nagradni fond u iznosu od 570.000 kuna
Natječaj za izradu stručnih rješenja za područje žnjanskog platoa te za kontaktne zone Trsteničku uvalu i Duilovo raspisan je u ponedjeljak i trajat će do 29. siječnja iduće godine. Radove koji pristignu na natječaj ocjenjivat će žiri na čelu s arhitektom Vjekoslavom Ivaniševićem, a uz njega će još biti gradonačelnik Andro Krstulović Opara, predsjednik Društva arhitekata Split Dragan Žuvela, ekonomist Mario Šerić i arhitekti Gojko Berlengi i Dujam Ivanišević. Odluku o najboljem donijet će u roku od 15 dana, odnosno do 13. veljače, a Andro Krstulović Opara rekao je da je uvjeren da će početkom 2019. godine doći do cilja.

Nakon izmjena prostornog plana koje će se prihvatiti na Vijeću, očekujemo da ćemo u veljači 2019. raspisati natječaj za izvođača radova, pa da tijekom ljeta počnemo s izvođenjem - kazao je Opara koji je naglasio da je posebno zadovoljan odazivom građana i njihovim sudjelovanjem u anketi u kojoj su se izjašnjavali o sadržajima koje žele na žnjanskom platou.Odazvalo se više od 6000 ljudi koji su se izjasnili da tamo žele rekreaciju, sport, zelenilo i edukaciju, a to je baš na tragu onoga što i mi mislimo da bi tamo trebalo biti. Nadam se da će izrađivači rješenja koji se jave na natječaj uzeti u obzir smjernice koje su kroz anketu dali građani. Na natječaj se mogu javiti svi, pa i strani urbanisti, iako sam duboko uvjeren da će hrvatski urbanisti dati najbolje rješenje za ovaj vrijedan gradski resurs - dodao je gradonačelnik.

Veliki broj građana u anketi se izjasnio da na tom području želi sportske i rekreacijske sadržaje, prirodnu hladovinu, šetnicu, biciklističku stazu, ali i manje ugostiteljske objekte u neposrednoj blizini kupališta bez zauzimanja same plaže te uređena parkirališta.Vjekoslav Ivanišević rekao je da je oduševljen akcijom uklanjanja bespravnih objekata na žnjanskom platou jer to pokazuje da smo došli do točke u kojoj smo pokazali da je takav odnos prema okolišu postao neprihvatljiv.

Bilo bi strašno dovesti sebe u situaciju da nakon legalizacije ponovno imamo legalizaciju. Država mora uvesti red, a to će u konačnici dovesti do toga da ćemo imati višestruko vrjedniji prostor nego smo ga imali s bespravnom gradnjom. Oduševljen sam što napokon ide natječaj za Žnjan, što u promišljanju tog prostora nema ni jedan figa u džepu. Treba urediti prostor od gotovo 10 hektara, što znači da se radi o društvenom pothvatu koji će otvoriti vrata za sve dobne skupine. Plan, infrastruktura, koncesije, arhitektonska rješenja za potkoncesionara i onda konačna izvedba, tako se to treba napraviti - kazao je Ivanišević.

Dodao je da ga najviše veseli novi početak, a istaknuo je da će ocjenjivački sud koji bude ocjenjivao ponude pristigle na natječaj voditi računa o potpunoj anonimnosti, neće se osvrtati na prepoznatljivost autora nekih radova, nego će se voditi jedino željom da izaberu najbolje i najkvalitetnije rješenje za Žnjan. Siguran je da će brojne autore na natječaj privući i bogati nagradni fond koji iznosi oko 570.000 kuna. Pobjednik će dobiti 228 tisuća, za drugo mjesto je osiguran iznos od 142.000, za treće 85.000, četvrto 68.000 i za peto mjesto iznos od 45.000 kuna.

- Ipak treba uzeti u obzir da se ovdje ne radi samo o žnjanskom platou već i o Trsteničkoj uvali i Duilovu što zapravo predstavlja površinu od 40, 50 hektara. To je područje dva puta veće od stare gradske jezgre koju još i danas eksploatiramo - rekao je Ivanišević.

Na pitanje što očekuje da će dobiti od autora rješenja rekao je da mu je na to teško odgovoriti, ali da očekuje da će rješenja koja pristignu biti maštovita i da će ih iznenaditi.

Očekujemo beskrajno bogatstvo doživljaja i 365 dana u godini aktivnosti za naše sugrađane. Sada smo na nuli i samo su dvije stvari određene - žalo i plaža za osobe s invaliditetom, a sve ostalo je na autorima - dodao je gradonačelnik.

Najavio je i da će uskoro predstaviti privremeno rješenje koje bi trebalo potrajati do realizacije konačnog.

To je rješenje koje bi trebalo iznijeti iduću godinu, to su objekti ne veći od 12 metara četvornih, može ih biti više, ali moraju biti fizički odvojeni i moraju biti postavljeni na platformama koje će razmjestiti Grad tako da ne bi bilo nejasnoća. Nešto slično kao i s kućicama na Rivi - pojasnio je Opara i najavio da se uskoro planira početi baviti nastavkom uređenja Rive.


IZVOR: www.dalmatinskiportal.hr
POSJETA: 787

Povezane vijesti