Predstavljen Projekt energetske obnove bolnice Firule KBC-a Split

Utorak, 27.09.2016. | Gradilište
Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević danas je u upravnoj zgradi splitske bolnice Firule predstavio Projekt energetske obnove KBC Split – bolnice Firule.

Ovo je do sada najveći projekt energetske obnove koji se provodi u okviru Programa energetske obnove zgrada javnog sektora. Vrijednost ugovora energetske obnove bolnice je 167 milijuna kuna od kojeg 49 milijuna kuna sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Naručitelj energetske usluge je Županija Splitsko-dalmatinska i KBC Split, a pružatelj energetske usluge ESCO energy d.o.o., Žminj. Provedbeno tijelo Programa energetske obnove zgrada javnog sektora je Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama dok je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja nadležno za provedbu Programa.

Nakon prezentacije nazočnima su se obratili ravnatelj KBC-a Firule Ivo Jurić, direktor APN-a Goran Bradić, župan Splitsko – dalmatinski Zlatko Ževrnja te ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević.

inistar Kuščević naglasio je kako se ovaj projekt radi po Pilot programu i sufinancira se nacionalnim sredstvima te je dodao da je Ministarstvo izradilo novi Program energetske obnove javnih zgrada za period 2016-2020. godine koji je osnova za povlačenje 211 milijuna eura iz EU fondova. 'Bitna razlika između ova dva programa je ta da će se novim programom ovakvi projekti financirati isključivo EU sredstvima' - kazao je ministar.

Također je najavio skoro raspisivanje natječaja za stambene objekte za što je osigurano 100 milijuna eura iz EU fondova te je pozvao ravnatelje, upravitelje, fizičke osobe da prate natječaje kako bi na vrijeme aplicirali na iste. 'Smisao ove prezentacije je podizanje svijesti o potrebi energetske obnove i apel za sve koje vode održavanje zgrada da se prijave i na vrijeme apliciraju na nadolazeće natječaje sve to u cilju energetske uštede, ugodnijeg boravka u modernim i suvremenim, energetski obnovljenim zgradama, a što će znatno doprinijeti oporavku građevinskog sektora. Pohvaljujem Splitsko-dalmatinsku županiju što je inicirala ovaj projekt, čestitam ravnatelju i svim korisnicima, a naročito sam sretan što moja Dalmacija prednjači u provedbi ovih projekata.'


IZVOR: www.mgipu.hr
POSJETA: 1561

Povezane vijesti