Globalna izgradnja nebodera dostiže rekordnu brojku zahvaljujući novim ultra visokim neboderima u 23 zemlje

Četvrtak, 21.12.2017. | Zanimljivosti
Godišnje izvješće CTBUH "Council on Tall Buildings and urban habitat" kazuje da su u 2017. izgrađena 144 ultravisoka nebodera od 200 metara i više u čak 23 različite zemlje.
Prema najnovim podacima u 2017. godini izgrađeno je više ultravisokih nebodera nego kao bilo koje prethodne godine, od kojih najviši ima 599 metara.
Godišnje izvješće CTBUH "Council on Tall Buildings and urban habitat" kazuje da su u 2017. izgrađena 144 ultravisoka nebodera od 200 metara i više u čak 23 različite zemlje.
To čini 2017. četvrtom rekordnom godinom zaredom u visokogradnji, što pokazuje da trend gradnje tornjeva nije u opasnosti od opadanja.
"Podaci iz 2017. godine pokazuju nastavak trenda prema sve većoj globalnoj proliferaciji gradnje nebodera", izjavio je izvršni direktor CTBUH-a Antony Wood. "Visokogradnja se više ne ograničava na nekoliko odabranih financijskih i poslovnih centara, već postaje prihvaćeni globalni model za rast gustoće populacije, budući da se preko milijun ljudi na našem planetu svaki tjedan urbanizira". U izvješću se navodi da je gradnja nebodera u stalnom porastu tijekom posljednje četiri godine - utoliko da je broj novih tornjeva izgrađen 2017. godine više nego dvostruko veći nego u 2013. godini. Ova je godina također geografski najraznolikija za visokogradnju, obuhvaćajući 69 gradova u 23 različite zemlje. Trinaest gradova dobilo je svoju prvu zgradu višu od 200 metara, a 28 gradova je dobilo novu najvišu zgradu. CTBUH to vidi kao dokaz da se građevinska industrija oporavila od ekonomske krize 2008. godine. "Iako je ukupan broj izgrađenih visokih objekata važan mjerni podatak, podaci o brzoj geografskoj diversifikaciji izgrađenih objekata viših od 200 metara prava su priča u ovom izvješću", stoji u tekstu. "U 2007. godini u samo 20 gradova diljem svijeta izgrađeni su objekti viši od 200 metara, što je najveći broj registriran u to vrijeme. A desetljeće kasnije, broj gradova zastupljenih u ovom izvještaju više se nego utrostručio. Kao i prethodnih godina Kina je i dalje daleko najdominantnija zemlja za nebodere. I drugu godinu zaredom kineski grad Shenzhen je "leglo" visokogradnje. Grad ima više izgrađenih nebodera nego bilo koja druga zemlja na popisu bez Kine. 12 novih supervisokih nebodera u Shenzhenu izgrađenih ove godine uključuje i najvišu zgradu 2017. Godine - 599 metara visoki Ping An Finance Center KPF-a, koji je sada četvrta najviša zgrada na svijetu. Ostali važni neboderi za završetak ove godine uključuju KPF-ov 555 metara visoki Lotte World Tower u Seulu i 425 metara visoki Marino 101 u Dubaiju, koji je dizajnirao National Engineering Bureau. CTBUH očekuje da će trend konstrukcije nebodera nastaviti rasti i predviđa još jednu rekordnu godinu 2018. "Azija, a posebice Kina, i dalje vodi u gradnji zgrada viših od 200 metara, ali regija može početi gubiti tu dramatičnu prednost, jer i ostale regije poput Afrike i Indije, podižu stopu gradnje", navodi se u izvješću. "Sjeverna Amerika, u kojoj se većim dijelom 20. stoljeća izgradila većina svjetskih zgrada viših od 200 metara, također doživljava oporavak u visokogradnji", nastavio je. "Osim toga, nove tehnologije i povećani međunarodni tokovi kapitala olakšavaju gradnju sve viših nebodera".


IZVOR: www.dezeen.com
POSJETA: 715

Povezane vijesti