Zanimljive građevine : LEGO house u Billundu, Danska

Ponedjeljak, 08.01.2018. |
Nakon 4 godine izgradnje, krajem rujna 2017. LEGO house otvorio je svoja vrata. Nalazi se u Billundu u Danskoj koji je inače rodni grad LEGO kockica.


S LEGO house, Billund je korak bliže ostvarivanju svog cilja, a taj je da postane Glavni grad djece.LEGO house je projektirao renomirani arhitektonski ured BIG ( Bjarke Ingels Group) sa sjedištem u Copenhagenu, New Yorku i Londonu. LEGO house je centar iskustva za LEGO ljubitelje svih uzrasta, a kako se nalazi u središtu grada predstavlja i važan urbani prostor.

LEGO house se prostire na 12 000 m2 i visoka je 23 m, s 21 preklopljenim blokom gdje svaki izgleda kao zasebna građevina, uokvirujući tako trg od 2000 m2 koji je osvijetljen kroz pukotine i razmake između blokova. Trg izgleda kao urbana špilja, bez vidljivih stupova, koja omogućuje posjetiteljima i stanovnicima prečicu kroz zgradu. A osim javnog prostora ( trga ) na etaži prizemlja su prodavaonica, restorani i konferencijske dvorane .

Iznad trga se preklapa klaster galerija kako bi se stvorio kontinuirani niz izložbi. Svaka galerija je ˝kodirana˝ bojom tj. s LEGO primarnim bojama, tako da kretanje kroz galerije postaje putovanje kroz spektar boja. Na prvom i drugom katu se nalaze četiri zone za igru posložene po bojama i s aktivnostima koje predstavljaju određeni aspekt dječjeg učenja. Tako crvena označava kreativnost, zelena društvenu integraciju, žuta emocionalne sposobnosti, dok plava predstavlja kognitivne sposobnosti.

Na zadnjem katu nalazi se Masterpiece Gallery , kolekcija omiljenih kreacija koje su djela LEGO fanova, a što čini njihov doprinos LEGO zajednici.Naravno , posjetitelji su i više nego oduševljeni.IZVOR: Fotografije: www.lego.com
POSJETA: 1644

Povezane vijesti