Di će bageri? Analiziramo najzanimljivije točke novog splitskog GUP-a

Četvrtak, 29.09.2016. | Gradilište
Prijedlog izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana (GUP), koji je od srijede na dvotjednoj javnoj raspravi, zasigurno će izazvati reakcije kod građana i poduzetnika.


Budući da je na adresu Banovine stiglo oko 600 zahtjeva za izmjene najvažnijeg dokumenta prostornog planiranja našega grada, nije teško zaključiti da je riječ o temi koja izaziva velik interes među "običnim" ljudima i udrugama zainteresiranima za budućnost svojeg neposrednog ili šireg područja, kao i u gospodarskim krugovima. Upravo zbog toga odlučili smo istaknuti najzanimljivije predložene promjene koje su dobile zeleno svjetlo urbanista ili im je struka dala odbijenicu.

Već u ranim poslijepodnevnim satima jučerašnjeg dana, nezadovoljni što im se krade i ono malo slobodnog prostora u kvartu, kako bi na tom mjestu niknuli novi objekti, građani su glasno reagirali posredstvom društvenih mreža, naročito oni s Trstenika i Splita 3. Potonji negoduju preko udruge "Moj Split 3", što se od novih zahvata u njihovom kotaru predviđa izgradnja poslovnog centra u Vrančićevoj ulici kojim bi se "oteo" dio sportskog igrališta, te zato što se planira izgradnja benzinske crpke u Jeretovoj ulici čiji stanovnici već 40 godina od Grada uzaludno traže uređenje makadamskog parkirališta. Prostor za vozila ne može, ali pumpa može?!

Negodovanja će svakako biti i danas u prostorijama Gradskog kotara Trstenik gdje je za 19 sati najavljen skup građana koji ne žele da im kvart postane veliki šoping centar, kako je to zamišljeno GUP-om.

- Dođite u kotar da vas informiramo o novim izmjenama GUP-a, što to znači za sve nas i našu djecu... Kad se baci prva lopata cementa onda je gotovo! - pozivaju iz tog kvarta.

1. Trgovina umjesto zelenila

Prva lokacija je prodajno-poslovni centar na Brniku, odnosno proširenje građevne površine istočno od City Centera one za oko jedan hektar (gotovo 10.000 kvadrata), a mogućnost izgradnje povećava se za oko 30.000 metara četvornih. Novi podaci kažu da je na površini od 7,3 hektara moguća izgradnja 230.000 kvadrata. To je izvedeno tako da je uvažen zahtjev tvrtke "Antonio trade" da se proširi poslovna zona unutar postojeće zone zaštitnog i pejzažnog zelenila.

2. Zeleno svjetlo 'Contariniju'

Projekt "Bedem Contarini", koji je oborio Visoki upravni sud, a digle su se i neke građanske udruge protiv njega jer dovodi velike količine građevinskih kvadrata i promet u UNESCO-ovu zonu, po novom GUP-u bi se mogao izgraditi. Problem je bio što je Grad izdao sve akte za gradnju zgradama koje su imale ucrtane podzemne garaže iako GUP zabranjuje kolni promet u povijesnoj jezgri.

Sada se predlažu izmjene plana na način da brojna vozila pristupaju novim objektima preko Zagrebačke ulice i kroz Hrvojevu uz Đardin. Za razliku od nekih lokacija za nove izgradnje, poput raskrižja Dubrovačke i Ulice Domovinskog rata, gdje izmjene GUP-a traže ispitivanje prometnih uvjeta, ovdje to nije predloženo iako bi predviđena "motorizacija" promijenila uvjete u tom dijelu povijesne jezgre.

3. Restoran u Šumici - ostaje

Prema rješenju o zaštiti Ministarstva kulture, u GUP se uvode kulturno-povijesne zone Meje i Bačvice, u kojima više neće biti dozvoljena izgradnja novih objekata. Na povijesnim građevinama bit će mogući manji zahvati radi prilagođavanja suvremenim potrebama i funkcijama. Za korekciju obalne linije nasutih plaža trebat će tražiti konzervatorsku dozvolu.

Po Mejama i Bačama nije dozvoljeno graditi otvorene bazene niti je dozvoljeno rušiti povijesne građevine i graditi zamjenske sadržaje. Dopuštena je prenamjena građevina koje su u lošem stanju, a uz to nemaju kulturnu i povijesnu vrijednost. Na Mejama se dozvoljava samo gradnja kulturnih i znanstvenih sadržaja između Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika i Galerije Meštrović u opsegu od 30.000 metara četvornih.

Radi zaštite kulturno-povijesne zone Bačvice, otpali su neki sadašnjim GUP-om dopušteni zahvati. Tako se restoran u Šumici iznad uvala Ovčice i Firule ne smije srušiti i zamijeniti novim objektom niti se pri tome smiju urediti rekreacijske površine. Otpada i predviđeno uređenje Sportskog centra Firule.

4. Marušiću manje, je li i slađe?

Poduzetnik Hrvoje Marušić, aktualni HDZ-ov gradski vijećnik, zaprijetio je da će žicom ograditi igralište na Trsteniku ako njegov zahtjev ne prođe u GUP-u iako su ga stručne službe Grada, a ne samo stanovnici okolnih ulica, ocijenile neprihvatljivim. Na koncu je prošlo ono što je Marušić predlagao.

Umjesto sportske dvorane može biti samo otvoreno igralište koje će se dignuti u razinu obližnjih kotarskih prostorija. Kapacitet javne garaže smanjen je za 50 mjesta. Omogućuju se podzemne etaže, a nadzemna visina nove zgrade je prizemlje i četiri kata. To je ipak sigurno manje od 30.000 kvadrata koliko je poduzetnik najavljivao. Namjena nadzemnog dijela objekta ne spominje se, za razliku od sadašnjeg GUP-a, koji traži da na tome mjestu uz Ulicu Moliških Hrvata budu sportski centar i društveni sadržaji.

5. 'Tommy' bez nebodera

S druge strane Ulice Moliških Hrvata nalazi se projekt iza kojeg stoji trgovačka tvrtka "Tommy". Kao i Marušić, prodajni lanac tražio je veliku izgrađenost od 23.000 metara četvornih i mogućnost podizanja nebodera, ali im je na kraju odobrena izgradnja zgrade visine do tri kata. Osim toga, "Tommy" je tražio 150 parkirališnih ili garažnih mjesta, za "saniranje nepovoljne zatečene situacije u kotaru". Ali, po prijedlogu izmjena GUP-a, morali bi osigurati najmanje 200 mjesta, i to garažnih u javnoj namjeni, ne računajući kapacitete potrebne za poslovne objekte.

6. Preživjet će košarkaški hram

Za razliku od postojećeg GUP-a koji je predvidio rušenje dvorane Košarkaškog kluba "Split" na Gripama, aktualnim izmjenama i dopunama zadržalo bi se legendarno zdanje i omogućilo zahvate koji pomažu da se rekonstruiraju košarkaška dvorana i susjedne dvorane za borilačke sportove i boćanje, s ciljem poboljšanja njihovih konstruktivnih i instalacijskih svojstava. Napominje se da treba ostaviti i otvoreno igralište uz košarkašku dvoranu, ali se zato dodaje kako se mogu podizati novi poslovni, ugostiteljski i turistički sadržaji na neizgrađenom dijelu obuhvata.

7. Arheologija 'ruši' stanove na Sutrojici

Na mjestu školskog poligona i obližnjim padinama Turske kule izgradio bi se objekt za društvenu namjenu (gorsku službu spašavanja, izviđače...) od oko 2500 kvadrata. Ostatak brda bio bi, osim u središnjem dijelu, podijeljen na dvije nove arheološke zone, Svete Trojice i Glavičine, što bi moglo pomrsiti račune nekim investitorima. Na primjer, arheološka zona Svete Trojice obuhvaća puno veći prostor od predromaničke crkvice. Konzervatorski uvjeti mogu utjecati na izgradnju sadržaja na raskrižju Puta Supavla i Zrinsko-frankopanske ulice. Do sada je bilo moguće tamo graditi 18.000 kvadrata, ali nakon što svoje kažu zaštitari baštine, tek treba vidjeti što će se i koliko moći izgraditi.

8. Bageri neće na Ad Basilicas pictas

Ratna luka Lora preventivno je zaštićena kao antička nekropola, kao i prostor "Brodosplita". S obzirom na stroge zahtjeve Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, arheološka istraživanja moraju prethoditi zemljanim radovima, a suglasnost na projekte daju konzervatori. Ad Basilicas pictas je još jedna arheološka zona koja se upisuje u GUP. Tu je i arheološko nalazište s crkvom Gospe od Spinuta, a riječ je o parceli koju je prodavalo Sveučilište. Zaštićen je i Dioklecijanov akvedukt od Jadra do bedema Cornaro.

9. Nove gradnje na Marjanu neće se legalizirati?

Po GUP-u je moguća legalizacija na Marjanu, ako konzervatori utvrde da tamo postoji tradicijska naseobina. Za to je potrebno izraditi konzervatorsku podlogu, jer plan koji je na raspravi nije htio prejudicirati ima li ili ne takve naseobine. Zakon omogućuje ozakonjenje u park-šumi ako se objekt nalazi u tradicijskoj naseobini. Ostaje vidjeti hoće li konzervatori utvrditi ima li takvog nečeg na Marjanu i koje bi se kuće po svojoj tipologiji uklapale. Također, u dokumentima piše da se mogu legalizirati stambene kuće do tri etaže. To nije uvjet za bespravne objekte izgrađene između dviju bolnica. Za njih je propisano da se mogu ozakoniti u postojećim gabaritima "do privođenja tog područja planiranoj namjeni".

10. Tornjevi u Kopilici i na Stinicama

Sjeverni neboder "Westgatea", za koji je investitor izrazio želju da bude visok 100 metara, moći će se graditi u tim gabaritima i imat će 25 katova, a, kako smo već pisali, u njemu će najvjerojatnije biti hotel jednog od renomiranih svjetskih lanaca. No, prilaz bi mu trebao biti s Komulovića puta, odnosno iz smjera Mljekare. Postojeće zgrade na tom putu moći će se prenamjeniti, odnosno iznova graditi.

Visoki neboderi još su mogući na Stinicama, kod "SuperKonzuma", također zgrade više od osam katova moći će se pojaviti u sklopu gradskog projekta Brodarica pored "Ruže hrvatske", planiranog novog stadiona RNK "Split". Dodajmo da se hoteli mogu graditi u Spinutu, u sklopu gradskog projekta.


IZVOR: www.slobodnadalmacija.hr
POSJETA: 2067

Povezane vijesti