Kretanje cijena nekretnina u Hrvatskoj u protekloj godini

Ponedjeljak, 22.01.2018. | Zanimljivosti
Najveći godišnji rast cijena zabilježen je na Jadranu i u gradu Zagrebu, dok većina unutrašnjosti na čelu sa Slavonijom stagnira
Prema podacima oglasnika za nekretnine Crozilla.com prosječne oglašavane cijene stanova tijekom prošle godine zabilježile su porast vrijednosti u gotovo cijeloj državi. Cijene su u prosjeku porasle oko 6 posto u odnosu na 2015. i 2016. godinu. Najveći godišnji porast cijena stanova zabilježen je na Jadranu i u Zagrebu, a pritom prednjače Dubrovnik i Split dok najveća potražnja vlada za stanovima na području Zagreba, Pule, Splita, Osijeka i Zadra.

U Dubrovniku su na kraju godine stanovi bili oko 14% skuplji nego lani u isto doba, a za jedan kvadrat tražilo se 3619 eura. Dubrovnik je tako već godinama mjesto s najvišim cijenama nekretnina u Hrvatskoj uz prisutan veliki broj stranih kupaca.

Dubrovnik


Godišnji porast cijena primjetan je i u Splitu gdje su cijene bile 13 posto više od lanjskih, a za jedan se četvorni metar u prosjeku se tražilo 2543 eura. U Puli su cijene bile 12,5 posto više nego u istom mjesecu lani, a cijena četvornog metra iznosila je 1472 eura. U Zadru su prosječne cijene stanova porasle 7 posto na godišnjoj razini, dok je četvorni metar u prosjeku iznosio 1931 euro. Zagreb - grad najveće potražnje bilježi na kraju godine prosječnu cijenu od 1761 euro uz rast od 8 posto u odnosu na kraj 2016...

Split


Zadar


Rijetki gradovi u kojima su cijene pale na godišnjoj razini su Varaždin s padom od 1,3 posto i prosječnom cijenom za kvadrat od 1102 eura. Godišnji pad zabilježen je i u Opatiji gdje su cijene bile 1 posto niže. Prosječna oglašavana cijena kvadrata u Opatiji iznosila je 2952 eura.

Uz mali godišnji rast cijene, cijene stanova u ostatku unutrašnjosti su i dalje ostale niže od prosjeka uz prosječnu cijenu uglavnom nižu od tisuću eura po četvornom metru.

Zagreb


IZVOR: Crozilla.com, foto: nadzor+ i zagreb.hr
POSJETA: 926

Povezane vijesti