Žalbe odgađaju gradnju Pelješkog mosta

Četvrtak, 25.01.2018. | Gradilište
Ministar Oleg Butković rekao je u srijedu da će dvije žalbe na izbor izvođača radova na gradnji Pelješkog mosta usporiti cijeli proces do mjesec i pol dana, a da će se po završetku žalbenog procesa odmah potpisati ugovor s izvođačima
U jučerašnjoj emisiji Hrvatskog radija "Kako vlada Vlada" ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da će dvije žalbe na izbor izvođača radova na gradnji Pelješkog mosta malo usporiti početak radova.

Po njegovoj procjeni, kaže, sve bi se moglo riješiti u roku od mjesec do mjesec i pol dana. Poručio je kako će se ugovor s izvođačem potpisati odmah po završetku žalbenog procesa.

Radovi bi vjerojatno mogli početi na proljeće, a rok za dovršenje gradnje mosta je tri godine. Rok za završetak ostalih faza projekta prometnica na Pelješcu je 2022. godina.

Natječaj za izvođenje radova za drugu, od ukupno četiri faze projekta, raspisat će se krajem veljače ili početkom ožujka.

Podsjetimo, nakon što je u ponedjeljak austrijski Strabag uložio žalbu na odluku Hrvatskih cesta po kojoj će Pelješki most graditi kineska tvrtka, zato što su, kako kažu, Kinezi ponudili iznimno niske, dampinške cijene, jučer je žalbu uložio i treći ponuđač, talijansko-turski konzorcij sastavljen od tvrtki Astaldi i IC Ictas.

Sadržaj žalbe austrijskog Strabaga posebno je zanimljiv, jer se između ostalog naglašava kako je u nizu stavki troškovnika kineska tvrtka ponudila nerealno niske, odnosno dampinške cijene. U političkom smislu još je šira i važnija tvrdnja u žalbi Strabaga, gdje se navodi kako su kineske tvrtke od svoje države primale državne potpore, jer je strateški cilj omogućiti ulazak kineskih tvrtki na europsko tržište. Iz toga proizlazi da su kineske tvrtke mogle ponuditi tako značajno nižu cijenu zato što će im eventualni manji prihod ili gubitak pokriti kineska Vlada iz čega, pak, proizlazi i stvaranje nelojalne tržišne konkurencije, odnosno postupanje koje nije u skladu s pravnom stečevinom Europske unije. Ti argumenti podcrtani su nizom spornih stavki u predloženom kineskom troškovniku, jer su višestruko jeftinije od konkurencije, realne vrijednosti radova i tržišnih cijena. Stoga iz austrijske tvrtke, koja očito ima vrlo kvalitetan odvjetnički tim, traže da se poništi odluka o odabiru Kineza i naloži novi pregled pristiglih ponuda.IZVOR: Dnevnik.hr i HRT
POSJETA: 869

Povezane vijesti