Tjedna konferencija za medije o sanaciji odlagališta smeća Karepovac

Četvrtak, 01.02.2018. | Vijesti
Plinovi s Karepovca neugodni su za stanovništvo, ali nisu otrovni. Sanacija se nastavlja jednakim tempom.
Nesnosan smrad koji se sve češće širi sa splitskog odlagališta otpada Karepovac čak i do nekoliko kilometara udaljenih dijelova grada, barem po rezultatima službenih mjerenja, nije štetan i ni u jednom trenutku nisu prekoračene dopuštene vrijednosti - objavljeno je na konferenciji za novinare održanoj zbog golemog interesa javnosti, a prenose Nacional i Mreža TV.

Splićani već tjednima negoduju zbog širenja mirisa s odlagališta, koje je u postupku sanacije, no čini se da je ovakva situacija neizbježna još najmanje nekoliko mjeseci.

U dosadašnjem tijeku sanacije splitskog odlagališta otpada Karepovaca nije došlo do prelazaka graničnih vrijednosti plinova bez obzira na neugodne mirise, rekao je u četvrtak predstavnik Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZZJZ) Nenad Periš, a voditelj projekta sanacije Karepovca Mislav Olujić najavio je da će od sljedećeg ponedjeljka svakih sedam dana održavati konferencije za novinare zbog velikog zanimanja javnosti za tim gradilištem.

“Sve je poznato u vezi s mjerenjem kvalitete zraka, no vjerojatno postoje određena nerazumijevanja. Mjerenja se obavljaju na mjernoj postaji Karepovac, odmah uz prve kuće. Taj zadatak je povjeren Nastavnom zavodu za javno zdravstvo i Ekonergu, a podaci se u realnom vremenu redovito objavljuju na internetu. U Nastavnom zavodu je organizirano cjelodnevno dežurstvo, a kada su određeni rezultati povišeni smanjuje se intezitet radova”, kazao je Olujić.

Dodao je i da će sanacija, ovisno o vremenskim uvjetima i površini koja se obrađuje, izazivati neugodne mirise zbog čega će stanovništvu biti umanjena kvaliteta života. No, rekao je, sanacija mora ići dalje, Karepovac se treba sanirati i čim prije otvoriti Lećevicu.

Olujić je obećao kako će se poduzeti sve mjere da sanacija bude što manje neugodna za lokalno stanovništvo.

Širenje neugodnih mirisa ovisi o više različitih faktora – smjeru vjetra, vlažnosti zraka. Većina plinova koji se oslobađaju samo je neugodnog mirisa, a vrlo malo ih u velikim koncentracijama može utjecati na ljudsko zdravlje, umirujuće su poruke upućene javnosti.

Šef Odjela za ispitivanje zraka u NZZJZ Nenad Periš je podsjetio kako su bez obzira što su neke granične vrijednosti date kao dnevne, inzistirali da se objavljuju javno tako da stanovništvo može znati što osjećaju dok udišu.

U projektu sanacije Karepovca predviđeno je premještanje oko milijun kubika novijeg otpada kojim će se "oblikovati" glavno brdo, a koje će se potom otplinjavati, prekriti folijom i zazeleniti, dok će na oslobođenom prostoru biti izgrađena betonska kazeta na kojoj će se otpad odlagati u kontroliranim uvjetima idućih nekoliko godina. Do otvaranja Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici.

Dosad je premješteno oko 300 tisuća kubika i izvođači se nadaju da će najneugodniji dio posla obaviti u idućih nekoliko mjeseci. Ako zbog vremenskih prilika to ne bude moguće, radovi će se obustaviti i nastaviti nakon ljetne sezone. To je period u kojemu se može očekivati širenje neugodnih mirisa.

Sanacija Karepovca, iako ugrožava kvalitetu života stanovnicima Splita i Solina, ne bi trebala ugroziti kvalitetu naredne turističke sezone. Radovi će, naime, biti zaustavljeni 15. lipnja.

Sve ovo što se oko Karepovca događa samo još jednom zorno pokazuje kako je za budućnost neophodno razdvajati i reciklirati otpad. Smrad bi trebao biti poticaj Splićanima da se pridržavaju nove uredbe o razvrstavanju otpada koja je upravo danas stupila na snagu.

Radovima na sanaciji na Karepovcu će se osloboditi prostor za milijun kubika novog otpada, odnosno prostor za narednih pet godina zbrinjavanja. Riječ je o oko 80 tisuća metara četvornih tlocrtne površine na koju idu slojevi otpada u visini od 60 do 70 metara. Sve je to svega prijelazno rješenje do izgradnje jedinstvenog regionalnog Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, što je zadatak Splitsko-dalmatinske županije.IZVOR: nacional.hr i mreza.tv
POSJETA: 839

Povezane vijesti