Tko je Balkrishna Doshi, dobitnik Pritzker nagrade za 2018.?

Subota, 10.03.2018. | Vijesti
Zbog velikih doprinosa arhitekturi, devedesetogodišnji Balkrishna Doshi osvaja najprestižniju arhitektonsku nagradu – Pritzkerovu nagradu za 2018. godinu, a postao je njen najstariji laureat.

Balkrishna Doshi
Foto: VSF


Doshi je jedan od najslavnijih praktičara moderne indijske ahitekture. Kao Le Corbusierov učenik, Doshi je kroz svoj rad težio ka modernoj arhitekturi, ali je ipak u svoje projekte ubacivao i aspekte indijske kulture i tradicije zbog čega su njegovi objekti dobili bezvremensku notu.

Međutim, prije nego što je krenuo da mijenja lice Indije, Doshi je prvo učio zanat od najboljih. Naime, od 1951. do 1955. godine Doshi je radio kod Le Corbusiera u njegovom pariškom ateljeu, kao učenik.


Corbusier i Doshi
Foto: Balkrishna Doshi


Le Corbusier je tijekom njihove suradnje razgovarao sa Doshijem na lošem engleskom. Ipak, godinama kasnije indijski arhitekt je rekao: „Kada ne znaš jezik, razgovor postaje više vizualan i prostoran.“

Doshi je dobio praksu kod Le Corbusiera sasvim nekonvencionalno – na osnovu njegovog izvanredno lijepog rukopisa. Indijski arhitekt je nedavno za India Times rekao kako mu nije zatraženo da podnese svoj portfolio, već da zahtjev ispiše ručno. To je bio odlučujući faktor.

Doshi je imao značajnu ulogu u oblikovanju Chandigarha, glavnog grada dvije indijske države: Punjab i Haryana. Povjeren mu je zadatak da projektira životni prostor za tisuće državnih službenika, a to je bio samo početak njegovog daljnjeg zalaganja za izgradnju dobrih, ali jeftinih zajedničkih prostora.

Tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća, Doshi otvara arhitektonsku školu u Ahmedabadu s alternativnim nastavnim programom, koja je od 1972. godine bila poznata kao Centar za planiranje i tehnologiju životne sredine.


Ahmedabad
Foto: VSF

Od 1967. do 1971. godine bio je član međunarodne zajednice Team 10.

Doshi je surađivao s Moshe Safdie, iranskim arhitektom Naderom Ardalanom i profesorom Josepom Lluis Sertom, koji je predavao na Harvardu, i kao produkt njihove suradnje napisan je Habitat Bill of Rights, koji je podnesen od strane iranske vlade na konferenciji organiziranoj od strane Ujedinjenih Nacija u Vancouver 1976. godine.

Tokom Doshijeovog rada u periodu od 1979. do 1981. pokazao je napredak u namjeri da spoji moderne tendencije u arhitekturi s tradicionalnim indijskim metodama.


Amdavad ni Gufa
Foto: VSF

U periodu od 2005. do 2009. godine Doshi je bio član za dodjelu Pritzkerove nagrade. Na kraju ju je i osvojio.POSJETA: 1033

Povezane vijesti