Najmanje šestoro mrtvih u rušenju nedavno izgrađenog pješačkog mosta u Miamiu

Petak, 16.03.2018. | Vijesti
Najmanje šest osoba je poginulo, a devet ih je ozlijeđeno nakon što se pješački most srušio u blizini Međunarodnog sveučilišta Floride u Miamiju.
Prema posljednjim informacijama s terena najmanje šest osoba je poginulo, a devet ih je ozlijeđeno nakon što se pješački most srušio u blizini Međunarodnog sveučilišta Floride u Miamiju.

Do nesreće je došlo jučer poslijepodne po lokalnom vremenu kada se srušio se 862 tona težak i 53 metara dug most preko osam traka autoceste zatrpavši najmanje osam vozila, priopćila je lokalna policija. Spasitelji su proveli noć tražeći žrtve zarobljene ispod ruševina.


Tzv. Instant most postavljen je prošlu subotu u roku od samo šest sati. Izgrađen je metodom naziva "ubrzana izgradnja mosta" kako bi se izbjeglo zaustavljanje prometa. Glavni dio mosta bio je sastavljen sa strane ceste te je potom podignut na planirano mjesto.

Tijekom operacije spašavanja policija je naredila TV helikopterima da napuste područje, tako da ekipa za spašavanje može čuti zvukove ljudi koji traže pomoć pod ruševinama, izvijestila je televizija CBS Miami. Polaznici sveučilišta trenutno su na proljetnom odmoru do 17. ožujka.


Očevici nesreće kazali su lokalnim medijima da su vozila bila zaustavljena na semaforu kada se struktura srušila oko 13:30h po lokalnom vremenu (19:30 CET). "Čim sam pogledala van, vidjela sam prašinu kako leti posvuda. Znala sam da se most urušio." ", rekla je Tiona Page. Drugi svjedok, Damjan Reed, izjavio je za CBS News: "Čuo sam veliku tutnjavu ... trajala je kontinuirano. Pogledali smo van ... mislili smo da je nešto palo, ali to je bio zvuk urušavanja mosta. Prilično zastrašujuće. "

Guverner Floride Rick Scott i senator Marco Rubio bili su na poprištu nesreće u četvrtak navečer, zajedno s timom stručnjaka Nacionalnog odbora za sigurnost prijevoza. "Jasno je da će biti sprovedena opsežna istraga kako bi saznali što se točno dogodilo i zašto se to dogodilo", rekao je guverner Scott. "Ali najvažnija stvar koju sada možemo učiniti jest moliti za pojedince koji su završili u bolnici za njihov oporavak. Molite se za članove obitelji koji su izgubili voljene", dodao je.

Srušeni most trebao je povezati sveučilište sa studentskim domom u gradu Sweetwateru. Studenti i osoblje sveučilišta tražili su prikladno rješenje za izbjegavanje opasnog prometa uz jednostavan prelazak autoceste nakon nekoliko prometnih nesreća od kojih je posljednja teška bila u kolovozu 2017. kada je student poginuo prilikom naleta automobila dok je prelazio opasnu prometnicu.Munilla Construction Company (MCM) i FIGG Inženjering, dvije tvrtke koje su sudjelovale u projektiranju i izgradnji mosta, izrazile su žaljenje zbog žrtava i priopćile da će surađivati s istražiteljima.

Pješački most podupiran kablovima koštao je gotovo 14,2 mil. dolara, a izgradnju je financiralo Ministrastvo prometa SAD-a. Prema brošuri na web stranici sveučilišta projektiran je da izdrži uragan kategorije pet i da traje najmanje 100 godina.

To je ujedno prvi most na svijetu koji je bio u cijelosti izgrađen od "samočiščećeg" betona, materijala koji se "sam čisti" pa zadržava izvornu boju i izgleda kao da je nov dugi niz godina.IZVOR: BBC NEWS
POSJETA: 724

Povezane vijesti