Korištenje betonskih blokova u arhitekturi: modularan i jeftin građevinski materijal

Utorak, 20.03.2018. | Zanimljivosti
Portal za arhitekturu Archdaily objavio je zanimljiv članak o korištenju popularnih betonskih blokova u gradnji.
Betonski blokovi predstavljaju montažni materijal koji se najčešće koristi za gradnju zidova i oni su, poput cigli, složeni i povezani sa žbukom, a koja je inače sastavljena od cementa, pijeska i vode. Betonski blokovi imaju šupljine radi lakšeg korištenja čeličnih šipki i punjenja žbuke prilikom gradnje.

Originalan članak

Betonski blokovi dolaze u različitim teksturama i dimenzijama, od tradicionalnih glatkih površina do grubih, i posebnih jedinica za kutove ili grede s uzdužnim pojačanjima. Dimenzije ovih blokova kreću se od klasičnih 19x19x39cm za konstrukcijsku gradnju, te veličine 19x9x39cm za podjelu zidova.


Prvi su se betonski blokovi proizvodili ručno, a danas se to radi automatizirano te se tisuće blokova može proizvesti u vremenu od jednog sata. Budući da prilikom proizvodnje nije potrebno koristiti vatru, svaka jedinica betonskog bloka može biti proizvedena na licu mjesta čak i od strane nekvalificiranih zidara.

Njihova se proizvodnja sastoji od 4 procesa:

1. Miješanja šljunka, suhog cementa i vode,
2. Oblikovanja u specijaliziranom stroju,
3. Stvrdnjavanja u parnim pećnicama,
4. Slaganja u kocke.


Osnova betonskog bloka mijenjala se u svrhu omogućavanja cjelovitih rješenja, primjerice hidroizolacija. Tako neki postojeći modeli uključuju dodatke koji se dodaju u smjesu, a koji djeluju na povećanje površinske napetosti betonskog bloka te pritom ometaju prolaz vode. Postoje također i blokovi s različitim rubovima kako bi se voda odvratila od površine.Osnovna gradnja

Prije početka radova trebali biste se prvo konzultirati oko lokalnih normi i standarda gradnje.

1. Žbuka se treba miješati i nanositi na traku (koja je prethodno navlažena) preko širine bloka, a početni sloj trebao bi biti debljine od 2,5 cm.

2. Betonski se blokovi se postavljaju iz određenog kuta, a žbuka se nanosi na njihove okomite zglobove.

3. Na kraju svakog retka treba provjeriti jesu li oni poravnati, okomito i vodoravno, te popraviti ukoliko je potrebno. Ovaj se postupak ponavlja za sve projektirane zidove.

4. Spajanje šupljina u svakoj jedinici počinje stvarati kontinuiranu okomitu šupljinu u koju se mogu umetnuti metalna pojačanja za bolju potporu.

5. Kada se ustvrdi da se žbuka dovoljno stvrdnula da se označi trag, potrebno je završiti i izjednačiti zglobove te očistiti višak.
Arhitektonski dizajn

Iako se betonski blokovi smatraju jednim od najčešće korištenog materijala u svijetu gradnje, njegove mogućnosti dizajna nisu iskorištene. Međutim, kroz besprijekorne radove projekata nekih svjetski priznatih arhitekata, kao što su Terra e Tuma, Natura Futura ili Takao Shiotsuka Atelier, vidi se da itekako postoje inovativni i zanimljivi načini korištenja ovog materijala.U spomenutim se projektima blokovi pojavljuju kao protagonisti prostora, potpuno izloženi i prikazuju svoju izvornu boju, dajući teksturu i izgled različit od cigle; brutalniji, ali vrlo prilagodljiv za druge materijale. Koristeći betonske blokove, ti su arhitekti uspjeli smanjiti troškove svojih projekata bez žrtvovanja prostorne i arhitektonske kvalitete.
Postoji i nešto drugačiji oblik dizajna za betonske blokove jer njihove standardne dimenzije i njihova modularna priroda omogućuju nam jednostavno oblikovanje, poput lego kockica, i pritom stvarajući topografije koje mogu oblikovati namještaj ili neujednačenost prostora. Ovo su neke jednostavne ideje koje mogu pružiti dobra rješenja pri gradnji bez velikih novčanih troškova.IZVOR: Tekst: Archdaily.com, Foto: Archdaily.com, različiti autori
POSJETA: 3107

Povezane vijesti