CITY TREES ("Zelene klupe")

Četvrtak, 22.03.2018. | Zanimljivosti
Inovativnom tehnologijom CityTrees do čišćeg zraka i dodatnih sadržaja na londonskim ulicama.
U ožujku 2018. godine instalirano je "CityTree" (Gradsko drvo odnosno zelena klupa) na londonskoj adresi u ulici Glasshouse u blizini Piccadilly Circusa, i to s glavnom svrhom isticanja rizika od onečišćenja zraka. To se podudaralo s objavom parlamentarnih izbornih odbora u kojoj su sudionici zaključili da zagađenje zraka u Velikoj Britaniji godišnje uzrokuje čak 40.000 smrti te gospodarstvo košta visokih 20 milijardi funti.Green City Solutions predstavlja ustanovu koja se razvila iz njemačkog start-upa, a danas oni uz CityTrees (tzv. zelene klupe) spajaju najsuvremenije tehnologije interneta IoT (Internet of Things) s mahovinama i sličnim biljkama koje apsorbiraju onečišćenje zraka. Oni tvrde da CityTree ima isti utjecaj na okoliš kao 275 urbanih stabala, a pritom zahtijeva samo 3 kvadratna metra prostora.

CityTree skulpturalne strukture sadrže biljke koje imaju sposobnost iz zraka uklanjati prašinu, dušikov dioksid i ozon. Jedinice su u najvećoj mjeri samodostatne, a IoT-senzori mjere podatke o okolišu, dok tehnologija solarne ploče također mjeri i sustav prikupljanja kišnice, što pak znači da se prehrana, voda i minerali potrebni za postrojenja automatski mogu regulirati i zahtijevaju samo nekoliko sati održavanja godišnje.

WiFi, iBeacon, NFC i digitalni zasloni CityTrees-u omogućuju i prenošenje digitalnih i vizualnih informacija, a tvrtke mogu platiti za oglašavanje na njima dodavanjem rasvjete, logotipa ili LED panela.Tehnologija koja stoji iza CityTree-a rezultat je istraživanja Tehnološkog sveučilištu u Dresdenu, Sveučilišta u Lancasteru i Sveučilišta u Bonnu i to u trajanju dugom više od deset godina.
Victor Splittgerber, CTO (Chief Techology Officer) i suosnivač Green City rješenja, rekao je: "Projekt će nam pomoći da dobijemo uvid u to koliko je visoka učinkovitost naših pametnih filtera za postrojenja. Rezultati će nam pomoći da dokažemo procjenu rezultata koji su dobiveni pomoću laboratorijskih testova. CityTree vidimo kao bitan dio budućeg urbanističkog planiranja okoliša. Stoga slijedeći logičan korak jeste testiranje na duže razdoblje u stvarnim urbanim uvjetima ."

Ovi proizvodi su osim u Londonu postavljeni i u Hong Kongu, Amsterdamu, Parizu i Oslu. Veliki gradovi se nadaju da će uz pomoć nove tehnologije uspjeti ublažiti utjecaj zagađenja zraka na zdravlje stanovnika.

Za više informacija možete posjetiti Green City SolutionsIZVOR: www.greencitysolutions.co.uk
POSJETA: 1013

Povezane vijesti