Gradnja Pelješkog mosta može započeti.

Ponedjeljak, 26.03.2018. | Gradilište
Odbijene su žalbe Strabaga i talijansko-turskog konzorcija zbog kojih je bila zaustavljena gradnja Pelješkog mosta. Očekivani rok izgradnje 2022. godina.
Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) odbila je kao neosnovane žalbe Strabaga i zajednice ponuditelja koju čine talijanski Astaldi i turski IC Ictas koje su uložene na odluku o odabiru u ograničenom postupku javne nabave za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama.

Odluka o odbacivanju žalbi donesena je 21. ožujka, dva puna mjeseca otkako su podnesene.

Državna je komisija u odluci, između ostalog, navela da su kao neosnovane odbijene tvrdnje o nezakonitosti odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja zbog "neuobičejeno niske cijene".

"Ovo i kod činjenice da su cijene ponuda žalitelja kao i odabranog ponuditelja veće od procijenjene vrijednosti predmeta nabave, koju nitko u postupku pravne zaštite nije osporavao", kaže se u odluci.

Dodaje se i da žalitelj nije dokazao da bi niža ponuda ponuditelja u dvanaest troškovničkih stavki (kojih u cijeloj ponudi ima više stotina) trebala sa stanovišta važećih propisa rezultirati obveznom primjenom instituta neuobičajeno niske cijene. "Žalitelji nisu niti dokazali da bi se u konkretnom slučaju radilo o dampinškim cijenama i da je odabrani ponuditelj korisnik državnih potpora", kaže se u odluci.

Predsjednik DKOM-a Goran Matešić rekao je da ni žalba pred ustavnim sudom ne može odgoditi početak radova.


Prema ministru prometa Olegu Butkoviću u roku od dva tjedna Hrvatske ceste potpisat će ugovor s tvrtkom China Road and Bridge Corporation i na taj način kineskoj tvrtki bit će dodijeljen posao gradnje Pelješkog mosta. Čitav projekt gradnje trebao bi biti završen do 2022. godine.

Vijest o potpisivanju ugovora za gradnju Pelješkog mosta oduševila je lokalno stanovništvo. Smatraju kako će svi imati koristi od mosta, kako u građevinskom tako i u turističkom sektoru. Zadovoljni su i u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Više o spomenutoj temi saznajte na portalu Nove TVDnevnik.hrIZVOR: Dnevnik.hr, foto: ilustracija HC.hr
POSJETA: 665

Povezane vijesti