U Omišu predstavljeni završni radovi na sanaciji opasnih stijena iznad centra grada, u sanaciju uključen i helikopter.

Srijeda, 28.03.2018. | Vijesti
Kako teku završni radovi na sanaciji omiških stijena pogledajte u reportaži s mjesta sanacije.
Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš posjetili su jučer Omiš gdje su ispred tvrđave Mirabella prisustvovali završnim radovima sanacije opasnih stijena iznad samog grada. Štromara i direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost primio je omiški gradonačelnik Ivo Tomasović. Svi zajedno dali su izjavu za medije.

Tijekom današnjih radova helikoper je montirao protuodronske zaštitne barijere.
Do početka turističke sezone trebala bi biti realizirana završna faza helikopterske montaže čeličnih protuodronskih zaštitnih barijera na stijenama iznad Omiša. Riječ je projektu sanacije potencijalno obrušavajućih fragmenata stijenske mase iznad toga grada koji je s realizacijom krenuo 2016. godine. Ukupna dužina zahvata je 2,5 kilometra, a barijere, visine pet do šest metara, će se danas i sutra postaviti u dužini od 250 metara na dvije mikrolokacije. Uz još dvije montaže, koje su bile u lipnju prošle i u siječnju ove godine, ukupno će biti postavljene barijere na oko 750 metara dužine. Projekt je kompliciran i jedan je od rijetkih u svijetu budući da se sanacija vrši iznad gusto naseljenog užeg centra mjesta, a Omišani koji žive u tom dijelu grada morali su na neko vrijeme iseliti iz svojih domova.

Omiš iz helikoptera

Kako je sve teklo na samom terenu, ali i u zraku možete pogledati u 2 foto-galerije na kraju članka.

Izjave predstavnika struke i ministra prenosi:
Dalmatinski portal

- Uspješnost ovog projekta leži u činjenici da nismo imali neželjenih nezgoda i događaja po alpiniste i radnike koji svakodnevno vise na liticama, a ni po stanovnike u podnožju grada. Uz montaže je rađena i sanacija s geotehničkim mrežama ukupne površine 4000 metara kvadratnih i rađene su ostale mikrolokacije s geotehničkim sidrima i mlaznim injektiranjem. Detektirale su se dodatne opasne lokacije. Neke se moglo odraditi u sklopu ovog projekta, ali je nužan nastavak, pogotovo u dijelu kontinuiranog monitoringa i samog održavanja. Vijek trajanja barijera je dosta dug, ali dvije godine je potrebno kontinuirano nadgledanje i praćenje stanja, jer se ovdje borimo protiv prirode da spasimo stanovnike grada - rekao je Senad Lugić, voditelj projekta sanacije potencijalno obrušavajućih fragmenata stijenske mase iznad Omiša.

Gradonačelnik Ivo Tomasović rekao je kako je ovaj projekt vrijedan 35 milijuna kuna vrlo važan jer je dobro poznato kako je grad u nedavnoj prošlosti imao loša iskustva s obrušavanjem stijena, a zahvaljujući ovom projektu ta je mogućnost znatno smanjena čime je povećana sigurnost stanovnika. Ipak, naglasio je, ništa ne može jamčiti apsolutnu sigurnost.

- Možemo reći da je ovo početak novog ciklusa zaštite, visine su velike i naravno da ćemo s predstavnicima Fonda, Vlade i kroz EU fondove nastojati nastaviti projekt. Ne možete garantirati da stijena nikada više neće pasti, ali s ovim projektom će se povećati sigurnost i uvjeren sam da do neželjenih situacija neće dolaziti. Stanovnici su bili izmješteni nekih 45 dana iz svojih domova, ali bilo je sve uredu, ljudi su zadovoljni i puni razumijevanja, a nadam se da će tako biti i ubuduće. Novac za novu faze nije osiguran, ali siguran sam da ćemo sredstva pribaviti. Teško je procijeniti iznos jer je potrebno dodatno snimanje terena, a očekujemo da prije sezone ovo sve bude gotovo - rekao je Tomasović.

U Omiš je povodom završne faze ovog dijela projekta došao i Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva, koji je istaknuo da je projekt izuzetno kompleksan i opasan.

- Nakon ovoga ćemo biti na 90 posto izvršenosti, ali je dobrobit ovog projekta i u tome što se sondiralo, analiziralo i što će se utvrditi potencijalne opasnosti i moći će se novim projektima prevenirati. Građani Omiša nisu krivi što su tu izgradili kuće, one su tu od davnina i ovakve opasnosti prijete. Znamo da će biti druge faze projekta jer je napravljena jako dobra analiza i kada se odradi sve što treba i kada se vidi koji su to troškovi, osigurat će se sredstva, ići će se dalje u natječaje i stvorit će se još veća sigurnost građana - kazao je Štromar.

Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, poručio je da će oni financijski poduprijeti i drugu fazu projekta nakon što struka obavi analizu učinjenog i da smjernice što je potrebno učiniti dalje.

- Osim toga što je sigurnost podignuta na višu razinu, vjerujem da ovo ima i turistički potencijal jer su ovakvi projekti izuzetno zanimljivi zato što su rijetki, a mi smo pokazali da smo u stanju izvesti ovakav složeni projekt do kraja. Analizirale su se sve mikrolokacije i računate su energije samog kotrljanja kamenja da bi se postigla razina ove sigurnosti. Apsolutne sigurnosti nema, ali je važno da je ona u ovom trenutku daleko veća nego što je bila. Do početka sezone će ova faza projekta biti gotova, sve barijere će biti napravljene do kraja, a nakon toga je potrebno napraviti analizu onoga što je dodatno snimljeno i struka će na kraju donijeti odluku o daljnjim koracima - zaključio je Ponoš.

GALERIJA 1

Gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović daje izjavu za medije Ministar graditeljstva i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar Senad Lugić, voditelj projekta sanacije Predrag Štromar i Ivo Tomasović Predrag Štromar i Ivo Tomasović Područje pod sanacijom Područje pod sanacijomGALERIJA 2

Podnožje sanacijske zone Podnožje sanacijske zone Podnožje sanacijske zone Radni helikopter Podnožje sanacijske zone Podnožje sanacijske zone Obilazak helikopterom


IZVOR: Dalmatinski portal, foto: Lejla Radić, Nadzor PLUS
POSJETA: 1786

Povezane vijesti