Pustinjski pijesak kao ekološka alternativa betonu

Petak, 30.03.2018. | Proizvodi
Finite je materijal koji za osnovu ima pustinjski pijesak uz mehaničke karakteristike kao i kod betona, dok bi njegova uporaba pozitivno utjecala na naš ekosustav.
Tim znanstvenika iz Velike Britanije razvio je biorazgradivi građevinski materijal od pustinjskog pijeska – neograničenog resursa koji je do sada bio praktično beskoristan u građevini objavljuje portal DEZEEN

Materijal nazvan Finite, koji je razvijen na koledžu Imperial u Londonu, ima mehaničke karakteristike kao i beton, a pritom ima upola manji ugljični otisak.

Do porasta interesa za ovim materijalom dolazi uslijed sve veće zabrinutosti zbog prevelike uporabe građevinskog pijeska u svijetu koji je ključni sastojak betona što dovodi do sve teže opskrbe.


Testiranja su pokazala da Finite ima mehaničke karakteristike iste kao i beton.

U svijetu vlada nestašica pijeska jer se on, osim u građevini, koristi i u industriji stakla i u proizvodnji računalnih čipova.

Studenti na postdiplomskim studijama Carolyn Tam, Matteo Maccario, Hamza Oza i Saki Maruyami radili su zajedno na materijalu koji bi se pravio od sirovine koje ima u izobilju u prirodi. Pustinjski pijesak se do sada nije koristio u betonskim konstrukcijama zato što je previše sitan, tj. ima jako malu granulaciju. Zato se u betonskim mješavinama koristi klasični pijesak.

Dok se taj klasični građevinski pijesak vadi s plaža i iz korita rijeka, pustinjski pijesak ostaje do sada neiskorišten resurs jer su mu zrnca uslijed stalnog djelovanja vjetra previše fina i glatka da bi se koristio kao punilo u betonu.

"Posvetili smo se pijesku jer smo smatrali da ga ima u izobilju no kad smo proveli više istraživanja u vezi pijeska shvatili smo da i nije tako" rekla je Tam.
Nedostatak građevinskog pijeska postaje globalni problem.

Masovna iskopavanja s obala rijeka i s dna mora nanose veliku štetu okolišu, a negativan utjecaj na ljude je logično posljedičan. Kriza industrije pijeska prijeti destabilizacijom građevinske industrije koja godišnje koristi oko 25 milijardi tona pijeska i šljunka. Daljnjih 50 milijardi tona godišnje zarobljeno je iza nasipa, što znači da se ekosustavi iz kojih je izvađen pijesak za industriju ne stignu obnoviti prirodnim putem što ostavlja dubok trag na okolišu.

Pijesak se iskopava brže nego što se može obnoviti, Nestaje s obala, iz rijeka i s morskog dna, uzrokujući katastrofalne posljedice po ekološki sustav i lokalno stanovništvo.

Da stvar bude još gora, dolazi i do ilegalnog iskopavanja pijeska u zemljama poput Indije gdje kriminalne organizacije eksploatiraju korita rijeka i plaže bez ikakvog plana, reda i zakona stvarajući nepopravljivu štetu ekosistemu.

Prošli listopad nizozemski dizajneri Atelier NL održali su simpozij na nizozemskom tjednu dizajna kako bi progovorili o krizi pijeska koja će utjecati na proizvođače stakla i proizvođače računalnih čipova, kao i na građevinsku industriju.

Finite je netoksičan i biorazgradiv materijal

Finite je tu da ponudi rješenje za ovaj problem! Ime nije slučajno izabrano… Pošto u svijetu vlada nestašica pijeska jer ga nema u beskonačnim količinama, ovaj materijal je dobio ime Finite, što znači "konačan".

Finite se pravi od pustinjskog pijeska, kojeg u prirodi ima u izobilju, kao i od veziva čija receptura je tajna izumitelja. To u svakom slučaju nije cement čija proizvodnja čini 5% globalne emisije CO2 u atmosferi.

"Glavno vezivo u betonu – cement odgovoran je za pet posto globalnih emisija CO2, što je ogromna količina, dok u najgorem scenariju naš materijal ima upola manji ugljični otisak nego beton", rekao je Maccario za Dezeen.

"Blok od Finitea se može reciklirati dok se betonski blok mora skroz smrviti kako bi se mogao koristiti kao punilo u nekoj slijedećoj betonskoj mješavini", objašnjava Maccario.

Tako, osim što je materijal ekološki čistije proizvodnje, Finite se može koristiti više puta za razliku od betona koji uglavnom završi na deponiju i predstavlja problem i kod zbrinjavanja.

Kako navode izumitelji, Finite je netoksičan materijal koji se može ostaviti u prirodi gdje se sam razgrađuje ili se može ponovno iskoristiti na slijedećem objektu.Za sada se koristi samo za privremene objekte i vaze

"Od njega se, na primjer, mogu praviti paviljoni, koji bi se mogli poslije par mjeseci, kada se događaj završi, jednostavno i sigurno rastaviti," kaže Tam.

Iz tima poručuju da bi materijal bio idealan za korištenje na Bliskom istoku kao alternativa betonu jer bi se pijesak vadio lokalno, umjesto da se uvozi što jako puno košta.

Teoretski, Finite bi se mogao koristiti i za stalne čvrste strukture kao što su stambeni objekti, ali to se može očekivati nakon što ovaj novi građevinski materijal prođe sve testove i regulative.

U pogledu troškova, Maccario je uvjeren da će Finite biti uspješan konkurent betonu u građevinskoj industriji kada se počne proizvoditi masovno i to zbog obilja sirovine.

"Kada imate nove materijale imate i nove mogućnosti" zaključuje Maccario.


IZVOR: Dezeen.com, tekst i fotografije
POSJETA: 1261

Povezane vijesti