Šest materijala u gradnji koji starenjem bivaju lijepši

Petak, 30.03.2018. | Zanimljivosti
Umjesto da građevine s vremenom gube svoju privlačnost neki materijali im starenjem donose novi sjaj i patinu.
Često kao arhitekti zanemarujemo kako će građevine koje smo dizajnirali izgledati nakon višegodišnjeg atmosferskog utjecaja. Mnogo vremena razmišljamo kako će se ljudima svidjeti objekt i da li će ga moći funkcionalno koristiti da možda zaboravljamo predvidjeti kako će se oduprijeti atmosferilijama i zubu vremena. To je neizbježan i neizvjestan proces koji postavlja pitanje kada je građevina zapravo završena; kada je završni komad opreme unesen u nju, kada je posljednja krovna pločica postavljena, ili nakon nekoliko godina što je ostavljena utjecaju okoliša?

Umjesto da degradiraju građevinu, sile prirode mogu dodati materijalima integritet, ublažavajući njihov pravi, sjajan, beskarakteran početni izgled. Ovaj nastavak prirodnog procesa razvoja građevine važno je razmotriti kako bi se stvorila struktura koja će tijekom vremena dobiti na ljepoti. Kako bi vam objekt s vremenom dobio, a ne izgubio, na vizualnom dojmu dajemo popis šest različitih materijala koji starenjem dobivaju na skladu i ljepoti po odabiru portala Arch daily


KAMEN

Ne možete poreći ljepotu starih kamenih kuća, koje kao da pričaju priču o onome što je nekad bilo i kako je bilo. Kamene građevine koje su preživjele desetljećima ili čak stoljećima veličanstveno se predstavljaju kao dominantne strukture omekšane i iscrpljene prirodom i njenim elementima.

Photo: George Messaritakis

Nevjerojatno svestran materijal ne mora se koristiti samo kao čvrsta zidarska konstrukcija, već i na tankim fasadnim sustavima koji jednako stvaraju predivno pročelje građevine - čak i ako su mali, elegantno postavljeni, kameni detalji.


TIKOVINA

Tikovina, kao i većina drva visokog udjela taninske kiseline, s godinama dobiva srebrni štih i zahtijeva malo održavanja. Louis Kahn bio je veliki ljubitelj tikovine.

Photo: Liao Yusheng

Osim uz zgrade, tikovina se uglavnom koristi za garnituru i gradnju plovila od drva jer je vrlo otporna na trulež, a za razliku od ostalih drva ima relativno nizak omjer stezanja.


COR-TEN ČELIK

Ovaj popis ne bi bio potpun bez COR-TEN čelika. Posebni narančasti sloj nastaje kao premaz od pasivnog oksida na površini materijala koji sprečava daljnju oksidaciju i štiti čelik. Da bi se vanjski sloj stabilizirao obično je potrebno 4 do 6 mjeseci, a ovisno o klimi može se kretati između narančaste, crvene, smeđe, plave ili crne boje. Za razliku od hrđavog izgleda materijala, COR_TEN čelik je otporan na daljnju koroziju i ima veliku čvrstoću, što je poželjno u odnosu na ostale čelične legure.

Photo: Rory Gardiner


BOR

Bor je još jedno drvo koje s vremenom dobiva sivo-plavkasti srebrni sjaj. Budući da neobložena površina prirodno i graciozno stari kada je izložena okolišu, može se kontrolirati posrebrivanje primjenom pigmentiranih slojeva ulja kako bi drvo bilo što više UV otporno. Nepredvidljivi šarm ove obloge je široko tražen jer na mnogim mjestima čini vizualnu vezu s okolnim prirodnim krajolikom.

Photo: Charles Hosea


MRAMOR

Postoji nešto u starom mramoru koji podsjeća na rimske starine, dajući mu određenu raskoš kao materijalu. Mramorne šindre su rijedak prizor ali i melem za oči. "Knowltonska" škola arhitekture obložila je svoju novu zgradu mramorom za dobit spektakularnu teksturnu površinu i da se ne bi kvarila kao u slučaju da su koristili konvencionalne drvene šindre.

Photo: Timothy Hursley


BAKAR I BRONCA

Bakar je metal poznat po zelenoj patini koja se razvija diljem površine, a to traje do 30 godina u čistom okolišu, ili samo 5 godina u blizini industrijskih zona. Taj proces uzrokovan je bakrenim karbonatom i bakrenim sulfatom koji nastaju reakcijom na kisik u zraku, a zatim osiguravaju zaštitni sloj. Na sličan način ponaša se i bronca koja oksidira i oblikuje konačnu zelenu patinu s bogatim brončanim podlogama.

Photo: Jeremy San


IZVOR: Archdaily.com
POSJETA: 964

Povezane vijesti