Hrvatsko gospodarstvo želi se uključiti u izgradnju Pelješkog mosta

Utorak, 10.04.2018. | Gradilište
HGK iskazala svoje ambicije pred sklapanje ugovora s kineskim izvođačem
Mirjana Čagalj, v.d. predsjednice HGK Županijske komore u Splitu i potpredsjednica HGK, izjavila je kako se hrvatske tvrtke žele uključiti u izgradnju Pelješkog mosta piše Dalmacijanews

- Drago mi je da je China Road and Bridge Corporation, kompanija sa svjetskim referencama i ugledom, dobila priliku graditi Pelješki most i nadam se da će u tom strateškom projektu maksimalno koristiti proizvode i usluge hrvatskih tvrtki. Hrvatsko gospodarstvo se želi uključiti u ovaj projekt, posebno svojom građevinskom operativom, građevinskom industrijom, brodogradnjom te uslugama u sektoru turizma i trgovine, što može biti dodatni poticaj i za druge projekte. - poručila je Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze te v.d. predsjednice Županijske komore Split, na sastanku s predstavnicima NR Kine u Hrvatskoj, savjetnikom Liu Kaiom i atašeom Qin Xuanom.

Vlada RH očekuje sklapanje ugovora s kineskim izvođačem za nekoliko tjedana, što HGK podržava te će u tom periodu organizirati prezentacije mogućnosti i potencijala domaćeg gospodarstva, kako bi kineska strana što lakše prepoznala hrvatske partnere i brže došla do njih.

- Kineski izvođači svakako moraju računati na hrvatske kompanije, domaću radnu snagu, opremu, materijale kao i na ostalu infrastrukturu potrebnu za ovaj projekt. Članice HGK se mogu pohvaliti svojim iskustvom, organizacijom, izvedbom i tehnologijom te su vrlo motivirane i spremne za angažman na samoj izvedbi, što bi u konačnici imalo i velik pozitivan utjecaj na cjelokupno hrvatsko gospodarstvo. - istaknula je Čagalj, dodavši kako udio poslova koji bi hrvatske tvrtke mogle dobiti može biti znatan ukoliko se, uz pomoć Vlade, dobro obave pripremne aktivnosti.

Prema dosadašnjim iskustvima s kineskim izvođačima na europskim gradilištima, procjenjuje se da bi domaće kompanije mogle isposlovati i do 40 posto udjela,kroz radnu snagu te ugradnju domaćeg proizvoda i uluga, u realizaciji projekta vrijednog 2,08 milijardi kuna bez PDV-a, no Čagalj upozorava kako je inicijativa tek pokrenuta pa nije uputno već sada govoriti o brojkama.

- Nastojat ćemo okupiti što više zainteresiranih tvrtki kako bi se hrvatsko gospodarstvo uključilo u što većem obujmu. Prilike za suradnju treba tražiti u uslugama visokokvalificiranog stručnog osoblja, inženjerstvu, tehničkom savjetovanju pa i stručnom nadzoru. - zaključila je Čagalj.IZVOR: Dalmacijanews
POSJETA: 694

Povezane vijesti