U Portugalu u ožujku rekordna proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora

Petak, 13.04.2018. | Zanimljivosti
Ožujak je bio rekordan mjesec za obnovljivu energiju u Portugalu sa čak 103,6% proizvedene potrebne energije.
Mjesečna proizvodnja čiste energije premašila je potražnju, navodi se u izvješću Portugalskog udruženja obnovljivih izvora energije (APREN). To vjerojatno neće biti posljednji put da će Portugal dobiti toliko energije iz obnovljivih izvora – prošlomjesečni rezultat samo je primjer onoga što će se sve češće događati u bliskoj budućnosti, tvrdi se u izvješću.

Navodeći podatke elektroenergetske tvrtke REN, prema Portugalskom udruženju obnovljivih izvora energije (APREN) potrošnja električne energije je u kontinentalnom dijelu Portugala u ožujku iznosila 4.647 GWh. Istovremeno je proizvedeno 4.812 GWh električne energije iz obnovljivih izvora, što čini 103,6 % potrošnje električne energije. Reuters navodi da su fosilna goriva ipak nadopunjavala opskrbu u određenom kraćem razdoblju, no prema izvješću APREN-a opskrba je ipak u potpunosti nadoknađena energijom iz obnovljivih izvora.

Youtube Euronews screenshoot

Najmanje, 86-postotno napajanje iz obnovljivih izvora energije zabilježeno je 7. ožujka, a najviše ili čak 143% 11. ožujka.

Udjeli energije vjetra i hidroenergije u okviru obnovljivih izvora iznosili su 42% za energiju dobivu snagom vjetra i čak 55% za udio hidroenergije.

Vremenski uvjeti koji su prevladavali u Portugalu, kišno i vjetrovito vrijeme, posebno su potpomogli dodatnu proizvodnju iz obnovljivih izvora.

Portugalski zamah obnovljivih izvora energije doveo je do smanjenja od 1,8 milijuna tona emisije ugljičnog dioksida za tu zemlju. Zahvaljujući obnovljivim izvorima energije pala je i prosječna dnevna cijena električne energije i to na 39,75 eura po MWh, u usporedbi s cijenom od 43,94 eura po MWh u istom mjesecu prošle godine.

APREN procjenjuje kako će do 2040. godine obnovljivi izvori energije moći namiriti ukupnu godišnju potrebu električne energije u kopnenom dijelu Portugala. Međutim, ponekad će ipak biti potrebno koristiti elektrane na prirodni plin, čija će se generirana energija preusmjeravati i pohranjivati.

Wind turbines in Portugal on Jan. 25, 2018.; Nemos great uncle / Flickr

Portugal je postavio ambiciozan plan i do 2050. godine želi postati zemlja neovisna o fosilnim gorivima, pa službeni Lisabon vjerojatno zadovoljno trlja ruke zbog rezultata iz ožujka. No revolucija čiste energije ipak se neće moći tako lako postići preko noći.

Portugalski ugljični otisak je relativno mali u usporedbi s ostalim razvijenijim državama, a pored toga s oko 10,3 milijuna stanovnika ipak nema toliko brojnu populaciju kao neke druge zemlje ili čak gradovi. Primjerice, samo kineski Peking ima više nego dvostruko veću populaciju od oko 21,7 milijuna ljudi.

Portugal je postao predvodnik u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora još od 2016. godine kada je postavio rekord sa 107 sati neprekidnog korištenja energije dobivene isključivo od obnovljivih izvora.


IZVOR: ekovjesnik.hr, ecowatch.com
POSJETA: 903

Povezane vijesti