Gradonačelnik Andro Krstulović Opara održao sastanak s ministrom graditeljstva i prostornog uređenja Predragom Štromarom

Ponedjeljak, 16.04.2018. | Vijesti
U cilju priprema za predstojeću sjednicu Vlade Republike Hrvatske koja će se održati 4. svibnja u Splitu gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara održao je sastanak s potpredsjednikom Vlade i ministrom graditeljstva i prostornog uređenja

U cilju priprema za predstojeću sjednicu Vlade Republike Hrvatske koja će se održati 4. svibnja u Splitu gradonačelnik Andro Krstulović Opara održao je sastanak s potpredsjednikom Vlade i ministrom graditeljstva i prostornog uređenja Predragom Štromarom na kojem su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Nino Vela i v.d. predsjednica HGK Županijske komore Split, Mirjana Čagalj.U izjavama za medije nakon održanog sastanka, gradonačelnik je naglasio kako je upravo ovaj sektor od najvećeg značaja za Grad jer planiraju daljnji razvoj Splita i gradnju. U uvodu je dodao kako je prije ovog održan sastanak i s gradonačelnicima Trogira, Kaštela i Solina te župana Bobana i predstavnika HŽ-a o povezivanju zračne luke i Splita željeznicom. Ministra je izvijestio o sanaciji radova na Karepovcu te o dinamici na Žnjanskom platou koju su zajednički definirali s ministarstvom i županijom. Današnja najvažnija tema sastanka bila je ipak izgradnja naselja POS-a i stanova za branitelje na padinama Mosora u Korešnici.

"Ova gradska vlast, na čelu s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom, je odlučila rješavati puno problema koji su se gomilali godinama u Splitu. Da bi sve to gradonačelnik sa svojim timom mogao kvalitetno odraditi mora imati prijatelja u Vladi RH, jer sami ne mogu kvalitetno rješavati probleme. Mi u ministarstvu intenzivno surađujemo s Gradom Splitom iz razloga što su uvijek otvorena vrata za rješavanje svih problema.", kazao je ministar Štromar i naveo kako su se rješavali bespravno izgrađeni objekti na Žnjanu i kako će svi doći na red. Rekao je kako je Split prekrasan grad s velikim potencijalom te da se neće više tolerirati bespravna gradnja. Dodao je kako se rok za legalizaciju bespravnih objekata neće produživati iza 30. lipnja te da će nakon toga svi novi objekti trebati imati kvalitetnu dokumentaciju.

Ministar Štromar istaknuo je nasušnu potrebu stanova i kako se otvorila ideja s ministrom Marićem i gradonačelnikom tako što su našli „pravo i dobro mjesto“. "To je zemljište koje će Vlada darovati Gradu Splitu i na kojem će uskoro krenuti sve aktivnosti vezane uz POS stanove. Znamo da moramo mijenjati urbanistički plan te koju infrastrukturu treba dovesti i planiranje već počinje. Siguran sam da će tijek biti onakav kako smo i planirali te da bi vrlo brzo moglo osvanuti 600 do 1000 stanova, kako za branitelje tako i za sve građane po modelu POS-a.", najavio je ministar Štromar.Za prošlotjednog posjeta Splitu ministar državne imovine Goran Marić najavio je da će Vlada na sjednici u Splitu 4. svibnja donijeti odluku o dodijeli 200.000 četvornih metara zemljišta na padinama Mosora za gradnju stanova za branitelje i za POS-ove stanove.

Štromar je danas objasnio kako će ti stanovi, koji će biti izgrađeni na padinama Mosora, omogućiti da se riješe i teškoće najmoprimaca.

"Ovim će se stanovima omogućiti i našim zaštićenim najmoprimcima koji su sada u tuđim stanovima, a koje ne smijemo ostaviti bez krova nad glavom rješavanje njihova stambenog pitanja", rekao je Štromar.

Također je rekao kako ga je gradonačelnik Krstulović Opara izvijestio o planovima za gradnju željezničke pruge koja bi povezivala splitsku zračnu s trajektom lukom. Štromar je rekao da je Vlada spremna financijski pomoći da se izgradi ta pruga.

"Ta pruga je potrebna Splitu i drago mi je da su danas predstavnici HŽ-a i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture zaključili da se ide u tom smjeru", dodao je Štromar.

"Prošle godine u splitskoj zračnoj luci je registrirano tri milijuna putnika a u trajektnoj više od 5,5 milijuna pa se nameće potreba gradnje željezničke pruge koja bi ih povezala zbog golemog broja putnika u njima", rekao je Krstulović Opara. Po njegovim riječima, na tom je zajedničkom sastanku, održanom prije sastanka s ministrom Štromarom, sastavljena sedmeročlana radna skupina za gradnju željezničke pruge.

"Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture financirat će studiju izvodivosti za tu željezničku prugu i ta će studija dati podatke o trasi i prostoru te pruge. Svjesni smo kako za realizaciju tog projekta treba vremena, ali mi smo spremni početi ga", poručio je Krstulović Opara. Dodao je kako će projekt željezničke pruge između splitske zračne i trajektne luke također biti na dnevnom redu sjednice Vlade u Splitu.


IZVOR: Grad Split, mgipu.hr
POSJETA: 965

Povezane vijesti