50 godina SPLITA 3

Srijeda, 16.05.2018. | Zanimljivosti
Do kraja lipnja obilježava se 50 godina od kada je užoj javnosti predstavljen urbanističko-arhitektonski i građevinski poduhvat novi gradski kotar Split 3.
Split 3 je jedan od najznačajnijih gradskih kotara. Sam kotar je započet kao isključivo stambeno naselje da bi se izgradnjom Sveučilišnog kampusa (koja još traje) postupno pretvorio u znanstveno središte grada Splita. Osim Sveučilišnog kampusa, ovaj kotar je postao i trgovačko središte s brojnim trgovinama i poslovnim zgradama.

Maketa iz 1970.

Izgrađen je prema prvonagrađenom natječajnom radu V. B. Mušiča, N. Starc i M. Bežana, iz kojeg su proizašli potrebni planovi. Jedinstven je bio postupak od ideje do realizacije, a jedinstveni su i rezultati koji su obilježili grad Split i njegove stanovnike i trajno interesiraju stručnjake i laike.

Postupak realizacije su osmislili stručnjaci Poduzeća za izgradnju Splita (PIS) s Josipom Vojnovićem na čelu. Oni su užu i širu javnost, urbaniste, arhitekte, inženjere i profesionalce iz različitih područja, kao što su kultura, socijalna skrb, zdravstvo i drugo uključili u stvaranje cjelokupnog programa. Postupak je bio javan i dostupan putem brošura, redovnih i posebnih izdanja PIS-a, dnevnih i tjednih tiskovina, TV emisija i filmova.

Tijekom izgradnje mnogi značajni arhitekti i urbanisti su obilazili Split 3: Giancarlo de Carlo, Jane Jacobs, Bob Jacobs, Uwe Jan Woltemade, Paolo Borghero, Romano Burelli, Frederick Gutheimanas, Donald Appleyard, Frano Violich, Peter Blake i drugi.


Jedinstveni rezultat je postignut na način da su natječajnim programom postavljene norme za izgradnju na svih 341 ha. Na Smrdečcu, Križinama i Mertojaku, u kvartovima koji su izgrađeni prema Osnovnom urbanističkom rješenju za Split 3, omogućen je ugodan svakodnevni život, jer su uz pješačke ulice izgrađene škole, vrtići s jaslicama, parkovi, trgovine, male tržnice, igrališta, ambulanta, fakulteti, prostori za društvena okupljanja, garaže i parkirališta.


Otvaranje manifestacije "50 godina Splita 3 – Ulice, kvartovi, stanovnici" održano je polovicom travnja u Sveučilišnoj galeriji "Vasko Lipovac" u Splitu gdje je otvorena i izložba na tu temu. U sklopu programa proslave jubileja početkom svibnja održan je okrugli stol i koncert, a u petak 18. svibnja u Multimedijalnoj dvorani Sveučilišne knjižnice u Splitu održat će se serija predavanja o Splitu 3 i kontekstu u kojem nastaje. Do kraja lipnja u programu je još predavanja, stručnih vođenja po izložbi, te urbane promenade pod stručnim vodstvom Višnje Kukoč i Jelene Borote.POSJETA: 1736

Povezane vijesti