Splitski kvartovi 30-ih godina 20. st. u Muzeju grada Splita

Srijeda, 27.06.2018. | Zanimljivosti
U ciklusu edukativnih predavanja Historia Magistra Vitae u četvrtak 28. lipnja u 20h dr. sc. Zdravka Jelaska Marijan održat će zanimljivo predavanje Splitski kvartovi tridesete godine 20. st.
Dr. sc. Zdravka Jelaska Marijan rođena je 1967. godine u Splitu, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Povijest je diplomirala, magistrirala i doktorirala na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1991. do 2001. godine radi u prosvjeti. Od 2001. zaposlena je u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu. Do sada je objavila jednu autorsku i jednu urednički knjigu te veći broj drugih radova. Znanstveno-istraživačka djelatnost Zdravke Jelaska Marijan usmjerena je na različite teme iz društvene i gospodarske povijesti Dalmacije, prvenstveno teme vezane uz razdoblje 1918.-1941.

U sutrašnjem predavanju govoriti će se o životu Splićana s naglaskom na tadašnje točke okupljanja i glavna mjesta na kojima se odvijao urbani život Splita. Najznačajnija mjesta za izlazak Splićana su pjaca i riva, koje se nalaze u središtu grada, a gdje su građani provodili sate u razgovorima i prepričavanju dnevnih događaja. Pjaca je bila središte formalnoga i neformalnoga javnog života. Bilo je to glavno mjesto večernjih šetnji i izlazaka, mjesto na kojem je smještena glavna gradska kavana, kao i Općinska uprava. Za razliku od pjace splitska riva je bila središte gospodarskog života. Na rivi su se nizale različite trgovine, poslovnice banaka, ali i kavane. U kavanama, gostionicama, konobama i brijačnicama događao se društveni život. Takva mjesta su posjećivali političari, umjetnici i studenti, a služila su za ugodna druženja i razmjenu informacija...

MUZEJ GRADA SPLITA
Papalićeva 1
Piano nobile Papalićeve palače

POSJETA: 985

Povezane vijesti