Službeno započela gradnja Pelješkog mosta.

Ponedjeljak, 30.07.2018. | Gradilište
Tri mjeseca nakon što je u Dubrovniku potpisan 280 miliona eura vrijedan ugovor o gradnji mosta Pelješac sa pristupnim cestama China Road and Bridge Corporation službeno će započeti s procesom izgradnje.
Nakon desetljeća čekanja službeno je započela izgradnja Pelješkog mosta. Kineski izvođač China Road and Bridge Corporationa (CRBC) trebao bi tijekom dana na gradilištu mosta postaviti ploču s osnovnim podacima o projektu, a od danas počinje i teći ugovoreni rok za gradnju mosta Pelješac, koji po ugovoru mora biti završen za 36 mjeseci!

Danas će u Stonu predstavnici “Hrvatskih cesta” predstavništvu China Road and Bridge Corporation (CRBC) predati svu potrebnu dokumentaciju, otvorit će se dnevnik radova i bit će potpisan zapisnik o uvođenju kineskog konzorcija u posao. To se događa tri mjeseca nakon što je u Dubrovniku potpisan 280 miliona eura vrijedan ugovor o gradnji mosta Pelješac sa pristupnim cestama.

Prvo što slijedi rušenje je dvaju stupova napravljenih tijekom neslavne gradnje prvog mosta, a paralelno s time provodit će se pripreme za dolazak ploveće barže na lokaciju mosta s koje će se obavljati dodatna ispitna bušenja na sedam mjesta.

Europska unija projekt sufinancira sa 357 milijuna eura, odnosno sa 85 posto prihvatljivih troškova. Ukupna vrijednost projekta cestovnog povezivanja juga Dalmacije premašuje 526 milijuna eura, od čega su prihvatljivi troškovi malo veći od 420 milijuna eura. Trenutačno je u tijeku natječaj za 480 milijuna kuna vrijednu drugu fazu, a do kraja godine provest će se za treću i četvrtu.

Most će biti dug 2404 metra i visok 55 metara, što znači da će brodovima biti osiguran nesmetan prolazak do Neuma što je bitno spomenuti s obzirom na kritike od strane dijela BiH političara. Na mostu će biti četiri prometne trake. EU financira i gradnju popratne infrastrukture poput pristupnih cesta, uključujući tunele, mostove i vijadukte te obilaznicu kod grada Stona duljine 8 kilometara i radove na poboljšanju postojeće ceste D414.

Osnovni građevinski podaci o mostu:

Pelješki most

- dužina: 2440 m
- širina: 23,6 m
- visina: 55 m
- visina pilona: 36 do 124 m
- promjer pilona: 2 i 2,5 m
- visina stupova: 37,9 do 53,4 m
- visina pilota iznad mosta: 40 m
- najveća visina od dna mora do vrha pilota: 220 m
- najveći raspon mosta: 285 m
- dubina mora ispod mosta: 28 m


POSJETA: 847

Povezane vijesti