Knjižnica i centar za učenje - Zaha Hadid, Beč (FOTOGALERIJA)

Utorak, 08.01.2019. | Vijesti
Donosimo opis i veliku galeriju fotografija spektakularnog prostora koji potpisuje Zaha Hadid
Knjižnica i centar za učenje jedna je od sedam zgrada koje čine novi kampus na Bečkom Sveučilištu za ekonomiju i biznis (Wirtschaftsuniversität Wien), projektiran da primi 24.000 studenata i 1.800 nastavničkog osoblja.

Centar ima oblik poligonalnog bloka, a najizraženija karakteristika ove zgrade od 28.000 metara kvadratnih je veliki crni volumen koji je smješten iznad krova i konzolno visi preko javnog trga na samom glavnom ulazu.

Glavni blok zgrade obuhvaća uslužni centar, centar za učenje i ekonomsku knjižnicu, sa studentskim službama i upravom knjižnice smještenom u manjem bloku.

Od glavnog ulaza, posjetitelji mogu hodati izravno u središnji auditorij koji također funkcionira kao veliki atrij osvijetljen prirodnim svjetlom. Sustav rampi vodi od auditorija do ulaza u knjižnicu i središnjih usluga na prvom katu. Sigurnosno područje, gdje se nalaze i ormarići smješteni su na polukatu ispod.

Posjetitelji mogu pristupiti knjižnici i uredima za rad sa studentima kroz rampe i stepenice. Različita područja na višim razinama povezana su preko platformi, mostova, terasa i galerija.

Vanjski izgled zgrade karakteriziraju dva elementa kontrastnih boja odijeljenih staklenim zglobom: ljuska i sjena. Fasada je pod kutem od 35 stupnjeva, što omogućava povećanje površine katova kako se krećete prema vrhu zgrade.

Pogledajte spektakularnu galeriju fotografija našeg urednika:IZVOR: NadzorPLUS
POSJETA: 1155

Povezane vijesti