Nastavljen godišnji rast broja izdanih građevinskih dozvola

Petak, 24.03.2017. | Vijesti
Prema posljednjim podacima DZS-a, u siječnju ove godine izdano je ukupno 668 građevinskih dozvola čime je nastavljen pozitivan trend rasta na godišnjoj razini.


Prema posljednjim podacima DZS-a, u siječnju ove godine izdano je ukupno 668 građevinskih dozvola čime je nastavljen pozitivan trend rasta na godišnjoj razini koji je (tek uz jednu sporadičnu iznimku) prisutan od studenog 2015. godine. Tako je u odnosu na prošlogodišnji siječanj izdano 267 dozvola više što predstavlja rast od 66,6% godišnje. Obzirom da je u prosincu prošle godine broj izdanih građevinskih dozvola (868) dosegnuo najvišu razinu od listopada 2011., ne iznenađuje da je u siječnju zabilježen mjesečni pad broja izdanih dozvola za 23%.

Od ukupnog broja izdanih građevinskih dozvola u siječnju 83,5% se odnosi na izgradnju zgrada koje su u promatranom mjesecu zabilježile godišnji rast od 74,4%. Podsjetimo, u 2016. godini je broj izdanih građevinskih dozvola zabilježio snažan dvoznamenkasti rast od 26,7% te je i treću godinu zaredom predviđena vrijednost građevinskih radova iskazanih u izdanim dozvolama porasla na godišnjoj razini (za 11,7%). Međutim, vrijedi naglasiti da su u prošloj godini broj izdanih građevinskih dozvola i vrijednost predviđenih radova još uvijek značajno niži u odnosu na pretkriznu 2008. godinu.

Ipak, na postupno dinamiziranje građevinske aktivnosti ukazuju i posljednji podaci DZS-a o broju prodanih novih stanova u 2016. godini (2.791) koji se vratio na razine iz 2009. godine. Zabilježeni snažni rast od gotovo 67% na godišnjoj razini, potpomognut je rastom broja prodanih novih stanova u Zagrebu, u ostalim naseljima, ali i rastućom prodajom stanova kroz subvencionirani program POS-a. Upravo su stanovi POS-a imali i znatan utjecaj na kretanje cijena prodanih novih stanova (od kojih su bili prosječno jeftiniji za gotovo 30%).

Prema posljednjim podacima DZS-a, u 2016. godini zaustavljen je blagi rast prosječne cijene prodanih novih stanova: štoviše, na razini RH ista je zabilježila pad od 6,1% (nakon dvije uzastopne godine blagog rasta). No isključujući prodane stanove POS-a, u prošloj je godini prosječna cijena četvornog metra novog stana na razini RH bila niža za 3,1% u odnosu na 2015.

Daljnje poboljšanje pokazatelja financijske dostupnosti stambenih nekretnina očekuje se i u ovoj godini, ponajprije zbog predviđenoga rasta BDP-a, rasta zaposlenosti, a time i većeg raspoloživog dohotka. Također, obzirom na očekivani gospodarski rast i bolju iskorištenost sredstava iz EU fondova, i u narednim razdobljima mogao bi se nastaviti postupni blagi oporavak građevinske aktivnosti.


IZVOR: www.rba.hr
POSJETA: 955

Povezane vijesti