Preminuo poznati splitski arhitekt Vjekoslav Ivanišević

Četvrtak, 13.09.2018. | Vijesti
Poznati splitski arhitekt i bivši gradski vijećnik Vjekoslav Ivanišević nakon duge i teške bolesti preminuo je u 72. godini u KBC-u Split.
Vjekoslav Ivanišević rođen je 1947. u Splitu. Završio je Klasičnu gimnaziju u Splitu, te diplomirao na Arhitektonsko-urbanističkom fakultetu u Sarajevu 1975. godine. Radio je u projektnim biroima P.P. projekt u Sarajevu, Lavčević u Splitu, Zavodu za arhitekturu Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te u Urbanističkom zavodu Dalmacije gdje je dvije godine bio direktora. Godine 1992. osniva "Arhitektonsku radionicu centar" u kojoj je direktor od 1993. do 2013. godine.

Bio je aktivni član Društva arhitekata Splita od 1977. godine. U dva mandata bio je vijećnik Gradskog vijeća Splita, a 2013. je kandidat za gradonačelnika koji tijesno gubi u drugom krugu.

Od niza njegovih projekata izdvojimo novo Splitsko rodilište, prenamjenu i dogradnju Medicinskog fakulteta u Splitu, Splitski kampus, Kliniku za ženske bolesti i porode u Splitu, Marmontovu ulicu, Depadansu, Pomorski fakultet, stambeno-poslovnu zgradu Jela, Zdravstvenu školu, rivu u Trogiru...

Ratne 1992. godine izradio je elaborat koji je bio ključan za preuzimanje zgrada nekadašnje JNA u vlasništvo Splita. Niz vrijednih lokacija, poput kampusa na Visokoj, Depadanse, Znanstvene biblioteke, zgrade splitske Općine, Banovine, Pomorskog fakulteta, Glazbene škole pripale su gradu zahvaljujući projektnoj dokumentaciji koju je on izradio.

Pogledajte neke od njegovih poznatih radova...
Zdravstvena škola u Splitu Medicinski fakultet Trogirska riva zgrada Telekomunikacijskog centra u Poljičkoj ulici


IZVOR: foto: Grad Split, arc-st.hr
POSJETA: 986

Povezane vijesti