Europa dobija novu najvišu zgradu

Petak, 28.09.2018. |
S visinom od 462 metra, Lakhta Centar u Sankt Peterburgu u Rusiji postat će nova najviša građevina u Europi.


Izgradnja supervisokog spiralnog nebodera bliži se kraju, a kada i interijer zgrade bude završen 2019. godine, njen najveći dio će zauzimati prostorije ruskog energetskog giganta Gazproma.

Lakhta Centar izgrađen je po projektu britanskog arhitekta Tony Ketll-a iz arhitektonske firme RMJM, a sama izgradnja pripala je ruskoj firmi Gorproject.

Inspiriran tvrđavom Petra i Pavla u čijem se središtu uzdiže crkveni toranj, Kettle je dizajnirao šiljati neboder čiji je vrh zarotiran u odnosu na bazu za 90 stupnjeva.

Nakon megavisokog Šangajskog tornja (632 metra) koji se uvrće oko svoje ose čak 120 stupnjeva, Gazpromov neboder postao je druga građevina na svijetu sa najvećom rotacijom.



Ni tu epitetima nije kraj, spektakularan toranj sa 87 katova uzeo je još jednu titulu – najsjeverniji neboder na svijetu.

Da bi ovako visoka građevina bila stabilna, u mekano zemljište morali su biti postavljeni piloti dugi 82 metra. Temelj je zbog svoje dubine ušao u Guinnessovu knjigu rekorda.



Veliki izazov pri gradnji predstavljao je i jak vjetar koji na visini od 400 metara u Sankt Peterburgu puše i do 130 metara u sekundi. Po uzoru na Šangajski toranj, rotacija građevine iskorištena je da bi smanjila otpor vjetra.



Glatka površina tornja napravljena je od 16.500 zakrivljenih staklenih ploča sa automatskim sistemom za zatamnjivanje kako bi se poboljšala energetska efikasnost zgrade.



U zgradu su integrirane i druge napredne tehnologije koje unapređuju održivost: zračni sistem za odlaganje otpada, hladni akumulatori i liftovi sa energetskom rekuperacijom.



Zgrada će pored komercijalnog dijela imati i rezidencijalni, a sadržavati će i bolnicu, dvorane, teretane i tehnički muzej sa planetarijem. Iznad 360 metara visine nalazit će se panoramski plato i restoran koji će postaviti još jedan rekord. To će biti najviši panoramski restoran u Europi.

Lakhta Centre preuzeo je titulu najviše u Europi od moskovskog "Federacijskog tornja" čiji je istočni toranj visok 360 metra. Najviša mjesta na listi najviših zgrada u Europi zauzimaju neboderi u Moskvi, a na listi se nalazi i toranj The Shard u Londonu.



IZVOR: http://www.kucastil.rs, photo:https://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=421339
POSJETA: 868

Povezane vijesti