U Kini sagrađena zgrada sa najvećim umjetnim vodopadom na svijetu

Četvrtak, 27.09.2018. |
U kineskom gradu Guiyang izgrađena je nevjerojatna zgrada koja je privukla veliku pažnju svijeta zahvaljujući ogromnom vodopadu koji se sliva niz njenu fasadu.
Nazvana Liebian International Building, zgrada se uzdiže 121 metar, dok se skoro od vrha dramatično slijeva jedan od najvećih umjetnih vodopada na svijetu. Ovo je ujedno i najviši vodopad koji je ugrađen u zgradu.Kada je ovaj spektakularan vodopad bio prvi put uključen, izazvao je pravu pomutnju među lokalnim stanovništvom koji su u panici zvali vlasti i medije da prijave katastrofalno curenje vode.Iako zgrada još nije u potpunosti dovršena, u protekle dvije godine vodopad je uključen šest puta.

Vlasnici navode da je jedan od razloga za to što će se vodopad puštati u rad samo u posebnim prilikama i visoka cijena korištenja vodopada – jedan sat napajanja pumpi koje se za to koriste košta 118 dolara.Za njegovo pokretanje koriste se četiri ogromne pumpe koje podižu pročišćenu kišnicu i sivu vodu, sakupljenu u podrumskim rezervoarima, na visinu od 108 metara odakle započinje pad.

Cheng Xiamao, direktor Ludi Industry Group koja je investitor ovog projekta, otkrio je da će se u zgradi nalaziti uredi, trgovine i luksuzni hotel. Projektom je predviđen još jedan toranj iste visine, a u bazi koja povezuje zgrade nalazit će se shopping centar.

IZVOR: http://www.kucastil.rs
POSJETA: 851

Povezane vijesti