Prvi put na jednom mjestu svi podaci o nekretninama u Republici Hrvatskoj

Utorak, 25.09.2018. | Vijesti
U organizaciji Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i Ekonomskog instituta iz Zagreba, u ponedjeljak 17. rujna 2018. godine, u Novinarskom domu u Zagrebu održan je stručni skup pod nazivom „Tržište nekretnina Republike Hrvatske
U sklopu skupa predstavljena je publikacija Pregled tržišta nekretnina Republike Hrvatske 2012.–2017 kojoj su analizirani glavni trendovi na tržištima stanova i apartmana, obiteljskih kuća, poslovnih prostora, poljoprivrednog, građevinskog i šumskog zemljišta. Analiza se odnosi na razdoblje od 2012. do 2017. godine i prikazuje trendove koji se bilježe na razini cjelokupne zemlje, županija, pojedinih jedinica lokalne samouprave, a za Grad Zagreb i na razini katastarske općine.

Ova publikacija posebna je po tome što po prvi puta u modernoj hrvatskoj povijesti javnosti stavlja na raspolaganje temeljne podatke o tržištu nekretnina – podatke o prosječnim ostvarenim kupoprodajnim cijenama nekretnina za sve tipove nekretnina koji su u publikaciji analizirani. U publikaciji se mogu naći i drugi važni i zanimljivi podaci poput prosječne površine nekretnina koje su predmet kupoprodajnih transakcija te prosječne starosti tih nekretnina. Posebno poglavlje publikacije posvećeno je analizi priuštivosti stambenih nekretnina po jedinicama lokalne samouprave. U svom govoru potpredsjednik Vlade, ministar Štromar je istaknuo kako sada imamo podacima potkrijepljene informacije ne samo o broju stanova, apartmana i kuća koje su kupljene i prodane u pojedinim dijelovima Hrvatske, već imamo i konkretan uvid u tijek kretanja cijena nekretnina, ali i socio-ekonomske aspekte tržišta nekretnina. Ministar Štromar kazao je da će ova publikacija biti od velikog značaja, ne samo za one usko vezane uz samo tržište nekretnina, već i za ekonomsku struku, ali i za sve građane Štromar.

Na tržištu nekretnina u razdoblju od 2012. do 2017. godine ostvareno je 536.811 transakcija pri čemu se najveći broj transakcija odnosi na transakcije poljoprivrednim zemljištem kojih je u promatranom razdoblju zabilježeno ukupno 220.459. Ukupna vrijednost transakcija u 2012. godini iznosila je 22,4 milijarde kuna da bi u 2017. godini ukupna vrijednost transakcija dosegnula 27,8 milijardi kuna što predstavlja 7,7 posto bruto domaćeg proizvoda Republike Hrvatske te godine. Najznačajniji udio u vrijednosti transakcija na tržišt nekretnina imaju stanovi na koje se odnosi 35,4 posto vrijednosti ugovorenih transakcija. Vrste nekretnina u kupoprodajnim ugovorima po jedinicama lokalne samouprave jasno su geografski distribuirane te dobro odražavaju razlike u stupnju razvijenosti i ekonomskim specijalizacijama regija. U mnogim većim gradovima poput Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka i Dubrovnika stoga dominiraju kupoprodaje stana/apartmana. U priobalnom pojasu van većih gradskih naselja pak dominiraju kupoprodaje građevinskog zemljišta, dok u ostatku Hrvatske uglavnom dominiraju kupoprodaje poljoprivrednog zemljišta. Dubrovnik je jedina jedinica lokalne samouprave u kojoj je medijalna cijena stana/apartmana u promatranom razdoblju bila viša od 15.000 kuna po m2. Cijena u rasponu od 10.000 do 15.000 kuna po m2 nalazila se u svega 33 jedinice lokalne samouprave koje se redom isključivo nalaze uz Jadransko more. Što se tiče obiteljskih kuća, u svega pet jedinica lokalne samouprave medijalna cijena bila je viša od 10.000 kuna po m2 i to u Vrsaru, Taru-Vabriga, Rovinju, Dubrovniku i Konavlima, dok se primjerice za 1 m2 u Dubrovačko-neretvanskoj, u Požeško-slavonskoj županiji moglo kupiti čak 17,6 m2 kuće. U samo šest jedinica lokalne samouprave medijalna cijena prodanih građevinskih zemljišta bila je viša od 1.000 kuna po m2 i to u Biogradu na Moru, Bolu, Dubrovniku, Pučišćima, Smokvici i Splitu. Poput građevinskog, i poljoprivredno zemljište bilo je najskuplje na Jadranu.

U najplodnijoj, Vukovarsko-srijemskoj, županiji medijalna cijena m2 poljoprivrednog zemljišta iznosila je 3,58 kuna. Najviše medijalne cijene prodanih poslovnih prostora od 12.000 i više kuna po m2 zabilježene su u četiri jadranska grada, Rovinju, Medulinu, Opatiji i Dubrovniku. Indeks priuštivosti stana za 2016. godinu pokazuje da je priuštivost najmanja u priobalju te u Zagrebu i okolici. Primjerice, za iznos prosječnog godišnjeg neto dohotka, zaposlena osoba mogla je u Podgori kupiti tek 3,2 m2 stana, odnosno za kupnju jednog m2 morala je izdvojiti više od 30 posto svojeg godišnjeg neto dohotka. Nakon prezentacije publikacije održan je održan okrugli stol na temu "Tržište stambenih nekretnina: stanje, trendovi i izazovi" u kojem su sudjelovali mr.sc. Željko Uhlir – državni tajnik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske, dr.sc. Maruška Vizek – ravnateljica Ekonomskog instituta, Zagreb, Dragutin Kamenski - član Izvršnog odbora HUP-Udruge poslodavaca graditeljstva i Dubravko Ranilović – direktor Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Slike i grafovi koji prate studiju
Dostupna izvješća o tržištu nekretnina za 2017.godinu
Medijalne cijene po m2
Priuštivost stana ili apartmana u 2016.godini
Procijenjene vrijednosti zaprimljenih elaborata prije i nakon ispravka ili dopune


IZVOR: http://www.mgipu.hr
POSJETA: 596

Povezane vijesti