Gotovo napušteno selo Corippo u švicarskim planinama postat će hotelski kompleks

Nedjelja, 30.09.2018. | Zanimljivosti
Corippo, planinsko selo u Švicarskoj, 20 kilometara od granice s Italijom, u potpunosti će biti prenamijenjeno u hotelsko naselje, piše CNN.
Pitoreskno naselje okruženo zelenim planinama na nadmorskoj visini od 600 metara izgleda kao da je izašlo iz bajki koje su nam čitali u djetinjstvu, a danas je gotovo potpuno napušteno. Prije više od 150 godina ovdje je živjelo oko 300-tinjak stanovnika, da bi ih do danas ostalo tek 12, a od toga je 11 starije od 65 godina. Službeni jezik u selu je talijanski.Prva vila za odmor je već otvorena, četverosobnu kuću možete iznajmiti za 100 funti po noćenju (oko 835 kuna), piše Daily Mail.

Jedine preostale gospodarske aktivnosti u mjestu su lokalna ribarnica i rustikalni restoran, a cijelo naselje bi uskoro moglo postati grad duhova. No, sada će se sve napuštene kuće i zgrade pretvoriti u “scattered hotel”, koncept koji je već spasio brojna talijanska sela. Tako će se 30 od ukupno 70 kuća kamenog krova pretvoriti u vile za odmor u prekrasnoj prirodi, a središnji restoran će postati velika recepcija.

"Corippo 1975" naziv je lokalne fondacije koja je predložila ovakav spas sela, a njen predsjednik i arhitekt Fabio Giacomazzi kaže kako će uređenje u hotel “posjetiteljima dati priliku da dožive posebno iskustvo boravka u selu koje se nije mijenjalo od 1800. godine. Uz atmosferu, posjetitelji će moći istraživati predivnu prirodu u okolici, posjetiti kulturne znamenitosti i uživati u lokalnoj gastronomiji. Svaka kuća će nositi ime obitelji koja ju je nekad posjedovala.

Claire Amstutz, 61-godišnja Švicarka iz njemačkog govornog područja vodi restoran u Corippu i oduševljena je idejom o hotelskom naselju.

- Proširit ću restoran, posluživat ćemo cijeli dan, a uvjerena sam da će iskustvo boravka ovdje postati pravi hit – smatra Claire.

A da je ideja već sada hit, pokazala je nagrada za hotelsku inovaciju godine koju su inicijativi dodijelile Švicarska turistička zajednica i Švicarska zajednica hotelijera.

foto:Ester Abate / Creative Commons/Wikipedia


IZVOR: www.novac.jutarnji.hr, autor:Daria Bertek
POSJETA: 618