Moderna arhitektura: Agora Tower, Taipei, Tajvan

Ponedjeljak, 01.10.2018. |
Agora Tower je visokokvalitetna luksuzna stambena zgrada u Xinyi distriktu Taipei, Tajvan.


Gradnja ovog neobičnog nebodera započela je 2013. godine, te je neboder završen u 10. mjesecu 2017. godine. Zeleni, rotirajući neboder dizajnirao je Francuski arhitekt Vincent Callebaut.
Dizajniran s ciljem postizanja certifikata Gold Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) – međunarodno priznati certifikat zelene gradnje, neboder od 42.335 m² sadrži krovne klubove, bazen, teretane, parkirališta i 42 luksuzna apartmana.Neboder se sastoji od 20 katova, osmišljen tako da podsjeća na dvostruku spiralnu strukturu DNK, sa dvije helikidalne kule koje se okreću oko fiksne središnje jezgre. Na svakom katu nalazi se dva ili četiri apartmana površine 540 m2.
U prizemlju se nalazi predvorje koje je prekriveno staklenim pročeljima, a u središnjoj jezgri zgrade smještena su dva ulaza, četiri dizala visokih brzina, jedno dizalo za automobile i dvije staklene garaže na ulazu u svaki stan. Garaža, bazen i teretana u podrumu su prirodni ventilirani i osvijetljeni.Identične linearne kristalne fasade pokrivaju sve razine tornja. Ove višeslojne staklene ili dvoslojne fasade integrirane su s roletama za zaštitu stanova od sunčevog zračenja u ljetnim mjesecima i smanjenje toplinskih gubitaka tijekom zime. Uzastopni podovi su zaokrenuti za 4,5 ° u smjeru kazaljke na satu i spojeni na oba kraja sa dva spiralna mega-stupa obložena zelenim zidovima. Dvostruki helix toranj zaokreće se za 90 ° od baze do vrha, čineći ga pokretnom geometrijom koja daje drugačiji oblik, ovisno u kojem smjeru se gleda. Gledajući prema sjever-jugu oblika je obrnute piramide, dok je istočno-zapadno podnožje oblikovano kao romboidna piramida.Vanjski dio zgrade ima kaskadni sloj zelenila s balkonima na periferiji svakog stana, koji sadrži voćke, organske povrtanjake, arome I ljekovite biljke što omogućava korisnicima da uzgajaju vlastite proizvode.

Zgrada također ima fotonaponski krov koji se nalazi 100 metara iznad zemlje. S površinom od 1.000 m², fotonaponska pergola integrira električnu energiju proizvedenu od sunčevih zraka u električnu mrežu zgrade.


IZVOR: https://www.designbuild-network.com/
POSJETA: 1765

Povezane vijesti