Paropropusne i vodonepropusne folije i parne brane

Srijeda, 03.10.2018. | Proizvodi
Paropropusne folije su iznimno važan materijal jer sprečavaju pojavu kondenzacije u objektu.
U takvom slučaju preporučljivo je ugrađivati prirodne izolacijske materijale jer takvi materijali primaju na sebe paru i vraćaju je natrag u prostor kada je to potrebno ili je puštaju van kroz ovojnicu zgrade. Paropropusne folije koristimo kao oblogu krova (uređenog potkrovlja) i zida.

Pravilan izbor toplinske izolacije i paropropusnih folija može znatno pomoći poboljšanju mikro klime u prostoru, što je jedan od važnih uvjeta za zdrav i kvalitetan život.

Paropropusne krovne folije

Iako proizvođači razvijaju svoje vlastite tehnološke postupke načelno se može reći da kod svih postoji paropropusni film ili membrana.
Gornji i donji zaštitni sloj koji se najčešće proizvode od polipropilena (PP) štite paropropusni film od oštećenja odnosno daju foliji mehanička i druga neophodna svojstva.
Ovisno od proizvođača, namjene proizvoda i tehnološkog postupka folije mogu biti jednoslojne, dvoslojne, troslojne i višeslojne. Pri tome se samo od sebe nameće da su konstrukcije koje se sastoje od više slojeva sigurnije od onih ostalih.

Osnovna uloga krovne folije je svakako dodatna zaštita objekta od prodora vode putem kiše ili sitnog snijega. Zaštitna uloga krovne folije očituje se i u zaštiti od ulaska pijeska, prašine i ostalih disperzija koje se mogu naći u zraku.

Primjer nekih paropropusnih krovnih folija možete pogledati ovdje.

Parne brane

Parne brane sprečavaju prolazak pare u izolaciju, što je važno na mjestima gdje s gornje strane imamo difuzijski zatvoren materijal poput betona. U tom slučaju para koja ulazi u izolacija nema gdje izaći te se izolacija može potpuno uništiti od vlage.

Najčešće je to polietilen visoke gustoće ili bitumen s aluminijskim uloškom.
Parna brana se sastoji od potpuno vodonepropusne folije koja se postavlja u zidove, stripove i krovove kako bi štitila toplinsku izolaciju od vlage iz unutrašnjosti zgrade. Kondenzacijska voda se ispušta prema van.

Primjer nekih parnih brana možete pogledati ovdje.

Fasadne folije

Fasadne folije su idealne za ventilirane fasade – kroz proreze fasada prolazi i UV svjetlost koja s vremenom smanjuje kvalitetu folije.

Zbog toga je potrebno toplinsku izolaciju zaštititi s kvalitetnim i UV stabilnim folijama.Primenjuju se kod svih tipova fasadnih obloga: drvenih, kamenih, keramičkih, metalnih i ostalih materijala koji se za to koriste. S njima sprečavamo prolazak vode, snijega ili vjetra u samu izolaciju. Za veće projekte, u ponudi postoje i fasadne folije u boji koje se izrađuju prema narudžbi.

Primjer fasadne folije možete pogledati ovdjeIZVOR: http://www.zelena-gradnja.hr, photo:www.descon.co.rs, www.samsvojmajstor.com
POSJETA: 10889