Za subvencionirane stambene kredite zainteresirano 26 posto više mladih

Srijeda, 10.10.2018. | Vijesti
Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u subotu je u Varaždinu izvijestio kako je ove godine pristiglo 3033 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite za mlade ili 26 posto više nego lani.
Prošle godine, koja je ujedno i prva godina provođenja mjera Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) za subvencioniranje stambenog kredita odobrena su 2320 zahtjeva.

"To je 2320 obitelji u kojima se već sad rodilo više od 260 djece. Mjera je bila izuzetno uspješna", rekao je ministar Štromar.

Naglasio je kako je ove godine, zaključno sa 5. listopadom, pristiglo još 3033 zahtjeva što je 26 posto više nego u 2017. pa se očekuje i 26 posto više odobrenih kredita. To pak znači da je za nešto više od 5000 mladih omogućeno da osnuju svoju obitelj, dodao je.

Kad se zbroji i program POS-a, koji također provodi Ministarstvo s APN-om, zahvaljujući kojemu je dosad više od 8000 obitelji riješilo svoje stambeno pitanje, dostiže se brojka od ukupno 13.000 obitelji. To je jedan solidno veliki grad u Republici Hrvatskoj, svi ti mladi ljudi ostat će u Hrvatskoj, rekao je ministar.

Subvencija za stambeni kredit traje pet godina i povećava se za po dvije godine za svako novorođeno dijete. Subvencije se kreću od 30 do 51 posto, ovisno o indeksu razvijenosti. Najveće dobivaju oni koji namjeravaju kupiti stan ili kuću ili izgraditi kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba. Mladi će se za subvencionirane stambene kredite ponovo moći javiti na jesen 2019., kao i 2020.


IZVOR: http://www.mgipu.hr
POSJETA: 527

Povezane vijesti