Diamniadio Lake City - novi grad u Senegalu

Četvrtak, 11.10.2018. | Zanimljivosti
Nekih 30-ak kilometara od Dakra, glavnog grada Senegala, podiže se potpuno novi grad Diamniadio Lake City (DLC) koji bi trebao biti dovršen do 2035. Vrijednost projekta procjenjuje se na dvije milijarde USD.
Kada gradnja završi, Diamniadio će se protezati na površinu od 4000 hektara sa raznim sadržajima, te će moći primiti oko 350.000 stanovnika

Diamniadio kombinira suvremenu, apstraktnu arhitekturu s poštovanjem na bogatu povijest i kulturu nacije.

Dizajn DLC-a bio je inspiriran senegalskom kulturom i krajolikom.Oštre krivulje i nagnute linije zgrada oponašaju amorfne obrasce algi u obližnjem jezeru, kao i siluete tradicionalnih ženskih skulptura.
Da ostanu povezani s prirodnim krajolikom, svaka je struktura izrađena od bakra - element koji se nalazi u zemljinoj koru, a ostali materijali koji će se koristiti tijekom izgradnje uključuju staklene, čelične i betonske ploče, koje se slažu tako da formiraju svjetlucavi mozaik zgrada.Najpoznatije stablo Senegala, baobab, bio je ključni izvor inspiracije za projekt.

Iako mogu živjeti 2.500 godina, baobabi su bili žrtve klimatskih promjena i rastućih globalnih temperatura. DLC radi na borbi protiv tih sila instaliranjem zelenih krovova i primjenom tehnologije obnovljivih izvora energije. Također je jedan od prvih LEED certificiranih projekata u zemlji.

IZVOR: www.diamniadiolakecity.com
POSJETA: 927

Povezane vijesti