Održana osma provedbena radionica u okviru Poziva "Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora"

Četvrtak, 18.10.2018. | Vijesti
U srijedu, 17. listopada 2018., u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja održana je osma provedbena radionica za uspješne prijavitelje koji su već dobili odluku o financiranju svojih projekata energetske obnove u sklopu Poziva.
Na radionici su predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kroz prezentaciju pojasnili faze provedbe projekta i izazova u provedbi s naglaskom na plan i provjeru nabave, kao i načela upravljanja projektima sufinanciranima iz ESI fondova. Cilj provedbenih radionica je skrenuti pažnju na moguće nepravilnosti kroz čitavo razdoblje provedbe projekta koje mogu rezultirati financijskim korekcijama. Najčešće utvrđene nepravilnosti se odnose na provedbu postupka javne/jednostavne nabave, zatim neusklađenosti aktivnosti projekta i glavnih proračunski aktivnosti odobrenih Ugovorom ili pak naknadno utvrđene aktivnosti provedbe neusklađene s uvjetima Poziva. Spomenute teme su izazvale najviše pitanja kod sudionika.Predstavnica HBOR-a u prezentaciji „ESIF kredit za energetsku učinkovitost“ predstavila je financijski instrument za financiranje provedbe ulaganja u energetsku učinkovitost te poticanje korištenja obnovljivih izvora energije (OIE) u zgradama javnog sektora.

Do sada je po ovom Pozivu doneseno 305 odluka o financiranju s ukupnom vrijednošću projekata više od jedne milijarde i 137 milijuna kuna, dok je iznos bespovratnih sredstava viši od 576 milijuna kuna. Potpisano je 198 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.


IZVOR: www.mgipu.hr
POSJETA: 573