U Kini otvoren najduži most na svijetu

Petak, 26.10.2018. | Vijesti
Najdulji prekomorski most na svijetu koji spaja Hong Kong i Macao s kontinentalnom Kinom je službeno otvoren u ceremoniji u Zhuhaiju, u kojoj su sudjelovali kineski predsjednik Xi Jinping i hongkonški predsjednik vlade Carrie Lam.
Izgradnju koja je počela 2009. obilježili su prekoračenje rokova, probijanje budžeta, optužnice za korupciju i pogibije radnika.

U cijelu građevinu je ugrađeno oko 400.000 tona čelika, a na kraju tunela koji se nalazi pod morem sagrađena su i dva umjetna otoka, od kojih je svaki ojačan sa 120 čeličnih cilindara, visokih 55 metara, širokih 22 metra i teških oko 550 tona.Most je za promet otvoren u srijedu, dan nakon svečanog otvaranja. Uz to da će obični građani most moći prelaziti tek nakon što zatraže i dobiju posebnu dozvolu, dok će većinu prometa činiti kamioni koji prevoze teret i posebni autobusi.Osim što je najdulji most te vrste, protežući se kroz 55 kilometara, 20 milijardi američkih dolara vrijedan most Hong Kong-Zhuhai-Macau je jedna od najneobičnijih prometnica na svijetu, s kamerama koje detektiraju zijevanje, na kojoj su vozači prisiljeni nositi srčane monitore te je pristup ograničen za političku elitu i donatore humanitarnih organizacija.

Dok vozači prelaze most, njihova brzina otkucaja srca i krvni tlak se nadziru. Informacija će biti poslana u kontrolni centar koji se nalazi na mostu. Hongkonški mediji su također objavili da će kamere nadzirati vozače dok prelaze most.Ako je vozač zijevnuo više od tri puta u 20 sekundi, “kamera za zijevanje” će pokrenuti alarm.

Most ima i malu "zagonetku" - u Hong Kongu i Macau, vozači voze lijevom stranom, dok u kontinentalnoj Kini voze desnom stranom. Prema Upravi za gradski prijevoz most je dio kopnenog teritorija Kine, te će vozači morati voziti desnom stranom cijelom duljinom mosta pa će se i hongkonški vozači također morati “pridržavati zakona i regulacije na kopnu” dok se voze njime, piše The Guardian.Dok su kreativna rješenja o tome kako će se nositi s promjenom strane predložena, uključujući “fliper most” nazvan Ogrlica Biserne rijeke koju je predložila nizozemska skupina arhitekata, na kraju odabran je manje uzbudljiv pristup, s automobilima koji se zaustavljaju i mijenjaju strane u specijalno izgrađenoj točki povezivanja prije nego uđu na most u Hong Kongu.IZVOR: photo:ANTHONY WALLACE/AFP
POSJETA: 959

Povezane vijesti