CEMEX uklanja most i stupove stare žičare kod tvornice Sv. Juraj

Četvrtak, 08.11.2018. | Gradilište
Starica s početka prošlog stoljeća odlazi u povijest
CEMEX radi na uklanjanju mosta i stupova stare žičare na magistrali u blizini tvornice Sv. Juraj. Projekt vrijedan 350.000 kuna doprinijet će uređenju urbanog okoliša i krajobraza Kaštela.Radovi na uklanjanju traju od 5. studenog te je još preostao manji zahvat dok se promet magistralnom cestom ponovno normalno odvija.

Glavni izvođač radova na ovom projektu je riječka tvrtka Milardović iskopi. Strojevima se metodom drobljenja uklanja nadvožnjak, a materijal koji nastaje uklanjanjem odlaže se na parcele iznad ceste. Građevinski otpad će se tamo naknadno sortirati po vrsti i dalje zbrinjavati sukladno zakonskim propisima.

CEMEX kontinuirano ulaže u modernizaciju svojih pogona, zaštitu okoliša i uređenje kako vlastitih prostora, tako i javnih površina i prostora u svojoj zajednici. Uz brojne projekte, od uređenja gradskih prostora, parkirališta, građevina i igrališta do sanacije svog rudnika, tvrtka radi na tome da prostor u kojem posluje i u kojem borave njeni susjedi, bude što ugodniji, a kvaliteta života time veća.
Iz povijesti tvornice

Nakon izgradnje tvornice cementa u Kaštel Sućurcu 1912. godine, sirovina se s obronaka Kozjaka transportirala vagonima žičarom na drvenim stupovima, sve do tridesetih godina prošlog stoljeća. Tada se modernizacijom tvorničkih postrojenja drveni stupovi žičare mijenjaju armiranobetonskim, da bi krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća žičaru u potpunosti zamijenila novoizgrađena linija gumenog transportera koja se koristi i danas.

Armiranobetonski stupovi i most ostali su kao podsjetnik na povijesnu ostavštinu, no zbog u međuvremenu nastalih oštećenja, počeli su predstavljati sve veću opasnost pa ih je tvrtka odlučila ukloniti. CEMEX u sve tri svoje tvornice već dugi niz godina postupno uklanja dotrajale i najstarije dijelove tvorničkih kompleksa, što značajno smanjuje vizualni utjecaj tvrtke u lokalnoj zajednici.IZVOR: Cemex
POSJETA: 978

Povezane vijesti