Kaštelani dobivaju najmoderniju plažu u županiji, provjerite kako će izgledati

Utorak, 13.11.2018. | Vijesti
Kaštela će nakon dugog niza godina dobiti jednu od najsuvremenijih gradskih plaža na području Splitsko-dalmatinske županije u čije će se uređenje i opremanje uložiti 4,6 milijuna kuna.
Prije nekoliko dana započeli su radovi na uređenju plaže Glavice, a gradonačelnik Denis Ivanović danas je obišao gradilište ukupne kopnene površine 3606 metra kvadratna.Nakon dobivenih 190.000 kuna Splitsko-dalmatinske županije za izradu dokumentacije za izgradnju i opremanje kupališta Glavice, u istočnom dijelu Kaštel Lukšića, projekt sufinancira i Ministarstvo turizma sa 600.000 kuna. Ta je lokacija u županijskom programu uređenja i upravljanja klasificirana kao Plaža kulture i jedno je od 20 kaštelanskih kupališta obuhvaćenih tim programom. Projekt uređenja plaže dio je većeg projekta revitalizacije urbane jezgre unutar čijeg obuhvata se nalazi navedena plaža. Revitalizacija će se temeljiti na turističko-kulturnim sadržajima na temu ljubavi. Projekt se bazira na legendi o dvoje mladih ljubavnika (Miljenko i Dobrila) iz zavađenih obitelji, a specifičan je po tome što su na području obuhvata Dvorac Vitturi, Dvorac Rušinac, kapelica u kojoj počivaju Miljenko i Dobrila, te plaža kroz koju će se prezentirati ta legenda i drugi kulturni događaji. Predmetna legenda čini osnovu brenda kojim se Kaštela žele pozicionirati na turističkoj karti Hrvatske – kazao je Ivanović.

Plaža u Kaštel Lukšiću nalazi se u neposrednoj blizini dvorca Rušinac, dvorca Vitturi i Perivoja Vitturi, te je definirana kao plaža kulture. Namjera je na području koje se nalazi u zaštićenoj kulturno urbanoj sredini sjediniti ponudu mora i sunca s kulturnim sadržajima. Poseban naglasak je na četiri morske hridi - sike (Studenac, Nožice, Nož i Britvulin) koje su posebno značajne jer prezentiraju dio obale koja je utkana u povijesne građevine.Novu plažu čine novi gat i dva nova kamena pera koji plažnu površinu štite od jugozapadnih vjetrova i sprječavaju njeno osipanje. Uz gat će se izgraditi prilaz moru za osobe s invaliditetom. Prostor će se urediti pješačkim stazama, polukružnim platoima za sunčanje te će se postaviti komunalna oprema: javna rasvjeta, tuševi, spasilački toranj s opremom za prvu pomoć, kabine za presvlačenje, pokretne wc kabine, te zelenim površinama za sadnju stabala i ukrasnog raslinja. Plaža će se opremiti s info pločom te dvije montažne solarne klupe s bežičnim internetom.U drugoj fazi, za koju se priprema projektna dokumentacija, nakon izgradnje plaže radit će se rekonstrukcija ulice Obala kralja Tomislava od Obrova do vile Žarko s oborinskom odvodnjom, rekonstrukcijom vodovoda, javnom rasvjetom, parkingom i uređenjem zelenih površina. Na ovaj način radovi koji se izvode u istočnom dijelu Lukšiću rezultirat će jednim od 20 najljepših kaštelanskih kupališta. Radove na potezu od turističke agencije Ostrog do vile Žarko u dužini od 200 metara izvodi tvrtka Akropolis d.o.o., a rok za završetak je šest mjeseci od uvođenja izvođača u posao.


IZVOR: www.dalmatinskiportal.hr
POSJETA: 516

Povezane vijesti