Velika kineska investicija kod Senja

Utorak, 20.11.2018. | Gradilište
Kinezi u zaleđu Senja grade vjetropark, projekt u koji ulažu 160 mil. eura.
20. studenoga 2018. godine u hotelu Libra u Senju održana je svečanost otvaranja početka radova na izgradnji Vjetroparka Senj u organizaciji Energije projekta d.d. i kineske tvrtke Norinco International. Nazočnima se obratio gradonačelnik grada Senja Sanjin Rukavina, koji je u pozdravnom govoru naglasio veličinu i važnost projekta za grad Senj i njegovu zajednicu, o kojima dovoljno govore i same brojke – projektom izgradnje Vjetroparka Senj vrijednog 160 mil. eura planira se postavljanje 39 stupova s vjetroturbinama pojedinačne snage 4 MW, odnosno ukupne snage 156 MW. Gradnja bi trebala trajati dvije godine, a operativno bi se koristio 23 godine. Procijenjena je proizvodnja na godišnjoj razini 530 milijuna kWh, a proračuni Grada Senja i Općine Brinje imat će značajne godišnje prihode po osnovi vjetroenergetske rente. Sam vjetropark u većem dijelu zauzima područje grada Senja i dio područja Općine Brinje, a ukupna mu je površina 44,8 km2. Isto tako je naglasio kako tvrtka Norinco International bilježi iza sebe velik broj uspješnih projekata na području energetike, zaštite okoliša, prometa i komunikacija u Kini i inozemstvu. Prilika je ovo, istaknuo je Rukavina, da Senj nastavi svoj put u projektima obnovljivih izvora energije, koji je već započeo projektom Vjetroelektrane Vrataruša.


Prisutnima se obratio i Wang Yitong, predsjednik Uprave tvrtke Norinco International, koji je toplo pozdravio prisutne i zahvalio svima koji su doprinijeli ostvarivanju početka projekta. Predstavnici Norinco Internationala potrudili su se prigodnim programom predstaviti djelić kineske kulture i tradicije, od tradicionalnog pripremanja čaja do nastupa pjevača i glazbenika. Prije samoga programa otvaranja, predstavnicima Norinco Internationala uručen je prigodan poklon Grada Senja, a Gradu Senju kinesko je izaslanstvo na čelu s kineskim veleposlanikom u Republici Hrvatskoj, njegovom Ekscelencijom Zhaomingom Huom, iskazalo čast poklonivši kartu izrađenu od svile.


Uz predstavnike Energija projekta d.d. i Norinco Internationala, svečanosti su prisustvovali predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić, državni tajnik u Ministarstvu uprave Darko Nekić, zamjenik župana Ličko-senjske županije Vice Nekić, predsjednik Gradskoga vijeća Grada Senja Željko Tomljanović i zamjenik gradonačelnika grada Senja Jurica Tomljanović. Premijer Plenković osvrnuo se na dosadašnju izrazito dobru suradnju dviju zemalja, koja se ovim projektom nastavlja i dodatno razvija, a osvrnuo se i na nedavni radni posjet Kini, gdje se također susreo s predstavnicima Norinco Internationala.

IZVOR: Tekst i fotografije: Senj.hr
POSJETA: 759

Povezane vijesti