Ruski dizajnerski studio objavio je svoju viziju obnove jedne od najznačajnijih prirodnih znamenitosti Malte.

Utorak, 08.01.2019. | Zanimljivosti
Arhitekti predlažu umjetnu stijenu od reflektirajućeg čelika na mjestu urušene najveće prirodne atrakcije Malte.
The Azure Window (Azurni prozor), također poznat i kao Dwejra Window, bio je prirodni vapnenački luk koji se spuštao u Sredozemno more. To je bila dugogodišnja najveća turistička atrakcija na malteškom otoku Gozo, a čak se i pojavila u prvoj epizodi televizijske serije Igra prijestolja. Konzervatori su s vremenom upozoravali da je luk sve nestabilniji te se nažalost urušio u more tijekom velikog nevremena u ožujku 2017. godine.

U suradnji s arhitektom Elenom Britanishskayom arhitektonski studio Hotei Rusija pod vodstvom Svetozara Andrejeva stvorio je projekt The Heart of Malta, kao jedan od prijedloga za budući izgled tog područja. Prema projektu na mjestu urušene atrakcije trebala bi biti sagrađena uglata zrcalna čelična konstrukcija oblika umjetne stijene koja zauzima istu veličinu i proporcije kao i original i sadrži više od 5.000 četvornih metara izložbenog prostora, postavljenog na pet spiralnih katova, koji će biti posvećen prošlosti otoka.

Autori vjeruju da će projekt ako se realizira stvoriti novu turističku atrakciju - unatoč zabrinutosti za lokalno područje koje ostaje dio prirodnog rezervata. Oni ističu da projekt spaja "modernost i prirodu, sadašnje vrijeme i prošlost i dokaz je postojanosti ljudskog duha".

Projekt je zadobio pažnju javnosti uz brojne oprečne komentare i kritike.IZVOR: THE CALVERT JOURNAL
POSJETA: 1033

Povezane vijesti