Važna obavijest za projektante – elektroničko potpisivanje projekata

Petak, 11.01.2019. | Vijesti
Dana 10. siječnja 2018. godine održan je sastanak na kojem je izneseno da se sustav eDozvola kontinuirano nadograđuje novim funkcionalnostima, a 2019. godine provest će se uvođenje u sustav e-Građani..
Provedene su sve radnje za uvođenje digitalnog potpisa dokumenata te online plaćanje pristojbi čime će sustav biti spreman za potpuno elektroničko poslovanje. Sustav eArhiva je završen, te je u tijeku 3. faza nadogradnje sustava e-dozvola koja uključuje uvođenje novog podmodula eKonferencija i eUsluga. Za realizaciju ove faze potrebno je uvesti digitalno potpisivanje budući da se kompletno bazira na elektroničkom poslovanju. Državni tajnik Danijel Meštrić, mag.ing.aedif. istaknuo je i da je u tijeku spajanje sa sustavom e-Građani putem NIAS-a i to 4. stupnja autentifikacije.

Podnositelji zahtjeva za izdavanje dozvole za gradnju putem eDozvole mogu ispuniti sve potrebne podatke te u svakom trenutku vidjeti u kojoj je fazi rješavanje njihovih zahtjeva.
U daljnjem tijeku sastanka državni tajnik je istaknuo da je krajnji rok za uspostavu sustava s elektroničkom predajom zahtjeva 15. veljače 2019. te do tog roka treba riješiti pitanje načina digitalnog potpisivanja od strane projektanata.

Predstavnici Komora suglasno su potvrdili da će zbog kratkoće roka za provedbu ove mjere članovi Komore u ovoj prvoj fazi koristiti elektroničke osobne iskaznice ( eOI – osobne iskaznice sa čipom) radi ulaska u sustav e-dozvole, a u kasnijoj fazi HKIG razmatra i mogućnost uvođenja korporativnih iskaznica i nabavu čitača za svoje članove.

Slijedom izloženog:

Pozivaju se članovi Komore projektanti koji nemaju elektroničke osobne iskaznice ( eOI) da u što hitnijem roku podnesu zahtjev za ishođenje istih, kako bi nakon 15. veljače 2019. mogli pristupiti sustavu i predavati zahtjeve za e-dozvolu sa projektima koji su digitalno potpisani.

Službeni cjenik MUP-a za eOI i rokovi izrade:

Redoviti postupak 79,50 kn – 30 kalendarskih dana

Ubrzani postupak 195,00 kn – 10 kalendarskih dana

Žurni postupak 500,00 kn – do 3 dana


IZVOR: http://www.mgipu.hr
POSJETA: 1784

Povezane vijesti