Izmjenama Zakona zabranit će se prodaja i najam POS stanova

Srijeda, 06.02.2019. | Propisi
Zbog iznimnog interesa Ministarstvo javnosti daje kratku informaciju o izmjenama Zakona o POS-u koje su u završnoj fazi izrade i za koje se uskoro očekuje upućivanje na javno savjetovanje.
U radnoj verziji predmetnog zakona nalazi se odredba po kojoj će budući ugovori o kupoprodaji stanova u sklopu programa POS-a morati sadržavati zabranu davanja u najam ili prodaju stana.

Kako bi se spriječila zlouporaba kupnje stanova POS-a odnosno kako bi se stalo na kraj preprodaji odnosno najmu stanova koji su izgrađeni i kupljeni po Programu društveno poticane stanogradnje, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja još je prošle godine odlučilo krenuti u izmjene postojećeg Zakona o POS-u.

U radnoj verziji predmetnog zakona nalazi se odredba po kojoj će budući ugovori o kupoprodaji stanova u sklopu programa POS-a morati sadržavati zabranu davanja u najam ili prodaju stana sve dok kupac prethodno ne otplati preostali iznos dugovanja, s kamatom na javna sredstva za razdoblje prekida otplate.

U slučaju da netko odluči prodati ili iznajmiti POS-ov stan, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretnina (APN) o svemu će obavijestiti banku u kojoj je dignut kredit za kupnju stana, a banka će morati kredit u cijelosti proglasiti dospjelim i pristupiti prisilnoj naplati. U tom slučaju kupac će APN-u morati isplatiti razliku između ugovorene kupoprodajne cijene i utvrđene tržišne vrijednosti nekretnine na dan sklapanja ugovora. Država bi, dakle, od takvih naplatila sve što je uložila u subvenciju, bez obzira na to u kojem se trenutku prije isteka kredita stan ponudi na prodaju ili u najam.

„Radi se o dobroj mjeri, koja je omogućila da 8000 mladih obitelji dođe do svog krova nad glavom. Radi se o 8000 domova, a u planu nam je u sljedeće dvije godine izgraditi još 1000. Zato ne želimo da pojedini špekulanti bace mrlje na ovu mjeru i zakonskim izmjenama stat ćemo na kraj zlouporabama. Cilj nam je POS stanove graditi isključivo za one koji ih trebaju“ poručuje ministar Štromar.

Predviđeno je da Zakon ide u dva čitanja u Hrvatski sabor a njegovo donošenje u planu je prije lipnja.

POS izgrađeni stanovi MGIPU


IZVOR: http://www.mgipu.hr
POSJETA: 614

Povezane vijesti