Ugledni japanski arhitekt Arata Isozaki osvojio je "Nobela za arhitekturu", Pritzkerovu nagradu 2019 (VIDEO)

Utorak, 05.03.2019. | Zanimljivosti
Isozakijeva karijera je počela s obnovom ratom razorenog Japana, a trajala je više od šest desetljeća s više od stotinu dovršenih zgrada diljem Azije, Europe, Sjeverne Amerike, Bliskog istoka i Australije.
Japanski arhitekt Arata Isozaki osvojio je Pritzkerovu nagradu 2019, najprestižniju nagradu u arhitekturi koju još zovu i "Nobelovom nagradom za arhitekturu" objavila je zaklada u utorak.
Žiri nagrade navodi da je 87-godišnji arhitekt dobitnik nagrade zbog svog originalnog i vizionarskog pristupa. "Posjedovanjem dubokog poznavanja arhitektonske povijesti i teorije i prihvaćanjem avangarde, on nikada nije samo replicirao "status quo", kazao je žiri.


Lobi tornja Allianz u Milanu, Italija. Photo credit: Alessandra Chemollo


"Kao jedan od prvih japanskih arhitekata koji je gradio izvan Japana, u vrijeme kada je zapadna civilizacija tradicionalno utjecala na Istok, Isozakijevo "globalno građanstvo" učinilo je njegov rad uistinu međunarodnim", rekao je Tom Pritzker, predsjednik zaklade iz Chicaga koja financira nagradu.


Keramički park Mino, Japan. Photo credit: Hisao Suzuki


Isozakijeva karijera je počela s obnovom ratom razorenog Japana, a trajala je više od šest desetljeća s više od stotinu dovršenih zgrada diljem Azije, Europe, Sjeverne Amerike, Bliskog istoka i Australije.

Muzej suvremene umjetnosti u Los Angelesu bio je 80-tih godina njegova prva inozemna narudžba. Među poznatim građevinama su još sportska palača Sant Jordi u Barceloni izgrađena za Olimpijske igre 1992., simfonijska dvorana u Šangaju dovršena 2014., Nacionalni kongresni centar u Kataru otvoren 2011., Pala Alpitour u Torinu i Allianz Tower u Milanu, Keramički park Mino i Art Tower Mito u Japanu te kao zanimljivost prijenosna dvorana Nova arka koju je dizajnirao 2013. zajedno s Anishom Kapoorom za potrebe turneje po dijelovima Japana stradalima u tsunamiju 2011.Dok se Pritzkerova nagrada tradicionalno smatra zapadnjačkom, Isozaki je sedmi azijski arhitekt koji je nagrađen u posljednjih 10 godina s čime je Azija učvrstila svoj položaj u međunarodnoj arhitekturi.


Nacionalni kongresni centar u Dohi, Katar. Photo credit: Hisao Suzuki


Sedmočlani žiri uključivao je suca Vrhovnog suda SAD-a Stephena Breyera, britanskog arhitektu (i dobitnika nagrade za 2007.) Richarda Rogersa te Ratan Tatu, bivšeg predsjednika indijskog konglomerata Tata Group.


Sportska palača Sant Jordi u Barceloni. Photo credit: Hisao Suzuki
IZVOR: CNN; Photo credits: Hisao Suzuki, Alessandra Chemollo, dezeen, CNN
POSJETA: 982

Povezane vijesti