Potpisana dva sporazuma i tri ugovora s Hrvatskim vodama za splitsku aglomeraciju i otoke

Petak, 29.03.2019. | Vijesti
U Splitsko-dalmatinskoj županiji potpisana su dva sporazuma i tri ugovora s Hrvatskim vodama.
Danas su u županiji potpisana dva sporazuma i tri ugovora s Hrvatskim vodama:

- Sporazum o sufinanciranju izrade studijsko-projektne i natječajne dokumentacije za dogradnju regionalnog vodoopskrbnog sustava Omiš-Brač-Hvar-Šolta-Vis potrebne za prijavu za sufinanciranje iz fondova EU; Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi oko 10 milijuna kuna;

- Sporazum o suradnji za izradu Idejnog rješenja za dovod vode na područje Splita iz alternativnih pravaca; ukupna procijenjena vrijednost projekta je oko 850.000 kuna, a supotpisnici su Hrvatske Vode, SDŽ te Vodovod i kanalizacija Split.

- Ugovor o sufinanciranju studijske, projektne i natječajne dokumentacije za dogradnju Regionalnog vodoopskrbnog sustava Omiš-Brač-Hvar-Šolta-Vis; predviđena su inicijalna sredstva do iznosa od 58.823,53 kuna za izradu studijsko-projektne i natječajne dokumentacije za prijavu za sufinanciranje iz EU fondova;

- Ugovor o sufinanciranju studijske, projektne i natječajne dokumentacije na području aglomeracije Split-Solin; te Ugovor o sufinanciranju studijsko-projektne dokumentacije na području aglomeracije Split -Solin (s aglomeracijom Podstrana) i aglomeracije Kaštela-Trogir. Procijenjena vrijednost prvog Ugovora je 823.500 kuna, dok se drugim Ugovorom, ukupne vrijednosti 18,1 milijuna kuna planira sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za prijavu izgradnje vodokomunalne infrastrukture aglomeracije Split – Solin (s aglomeracijom Podstrana) i aglomeracije Kaštela – Trogir za sufinaciranje iz EU fondova.Župan Blaženko Boban je sublimirao sve ugovore i sporazume u tri točke, kazavši: -Svjedoci smo kako danas pola milijuna stanovnika pije vodu iz izvora rijeke Jadro. Potrebna nam je alternativa a to je sa slijeva rijeke Cetine. Potrebno je izraditi studiju i projektnu dokumentaciju kako bismo bili spremni za aplikaciju u toj operativnoj omotnici – kazao je dobro raspoložen nakon potpisivanja, župan Boban te je dodao: - Svjedoci smo velikih kiša u posljednje vrijeme zbog kojih je zamućenost Jadra iznad dopuštene razine, a danas smo potpisali ugovor o izradi studije i projektne dokumentacije za pročistač. I treće, kvalitetna vodoopskrba srednjedalmatinskih otoka, kako građani i turisti ne bi osjetili kao da su na nekom izdvojenom prostoru. Sva prometna komunalna infrastruktura im mora biti dostupna, a iznad svega vodoopskrba koja je na kraju Ustavom zajamčena svakom građaninu.

Župan je na kraju zahvalio Hrvatskim Vodama iako je kako reče „dugo dosađivao i grintao dok se nije krenulo s pripremom svega što je danas potpisano“.

- Po završetku izrade ove dokumentacije i izrade dinamičkog plana, moći ćemo s ponosom kazati da su ulaganja Hrvatskih Voda na području SDŽ ekvivalentna svim drugim područjima Republike Hrvatske – kazao je na kraju obraćanja novinarima župan Boban.

- Prije svega želim zahvaliti Splitsko-dalmatinskoj županiji što je preuzela koordinaciju svih zainteresiranih strana i gradova Splita, Kaštela, Trogira i Solina te općine Podstrana i otoka. Ovo su zapravo strateški projekti koji omogućuju sigurnost vodoopskrbe, koji znače i sigurnost prerade i zbrinjavanja otpadnih voda, ali je ovo i želja svih nas da povećamo ulaganja na području SD županije – kazao je direktor Hrvatskih Voda Zoran Đuroković, te dodao - Očekujemo raspisivanje Javnih natječaja za aglometracije Split – Solin, Kaštela – Trogir, čija je vrijednost veća od tri miljarde kuna. Pred pokretanjem su i aglomeracije Sinj, Trilj, Hvar čija je vrijednost viša od 4 milijarde kuna. Moramo osigurati više od 150 milijuna kuna za razvitak vodoopskrbe iz Omiša prema Braču, Šolti, Hvaru i Visu. Kada sve to zbrojimo, riječ je dakle o 5 milijardi kuna – zaključio je obraćanje novinarima generalni direktor Đuroković.

Vezano za pročišćivač koji je zbog povremenih zamućenja pitke vode na izvoru Jadra često bio u fokusu javnosti, direktor Vodovoda i kanalizacije Split Tomislav Šuta kazao je kako VIK na tom važnom infrastrukturnom objektu kontinuirano radi već godinu dana.

- Postavljena su dva pilot uređaja čiji su rezultati usmjerili daljnju pripremu dokumentacije nužne za realizaciju projekta. Ugovorena je Studija izvodljivosti i idejno rješenje te Elaborat zaštite okoliša koji su trenutno u izradi. U ovoj godini očekuje se dovršetak studijsko-projektne dokumentacije i lokacijska dozvola, a potom i raspisivanje natječaja po Fidic žutoj knjizi za izgradnju pročišćivača - istaknuo je Šuta.

Uz župana Blaženka Bobana i direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića potpisnici su dogradonačelnik Splita Nino Vela, gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević, zamjenica gradonačelnika Kaštela Jadranka Matok Bosančić, načelnik općine Podstrana Mladen Bartulović te direktor Vodovoda i kanalizacije Tomislav Šuta, direktor Vodovoda Omiš Matko Kovačević, direktor Vodovoda Brač Tonći Trutanić, direktorica Vodovoda i odvodnje Visa Slavica Dražić i direktor Hvarskog vodovoda Ivan Grgičević.

Uz potpisnike ugovora i sporazuma, današnjem svečanom potpisivanju nazočili su i zamjenik župana Ante Šošić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih Voda Valentin Dujmović, direktorica Vodogospodarskog odjela za slivove Južnog Jadrana, Irina Putica i zamjenik direktorice Zlatko Ževrnja i drugi.


IZVOR: Splitsko-dalmatinska županija
POSJETA: 889

Povezane vijesti