SPLIT UNITED: Split u očima studenata iz Batha

Utorak, 02.04.2019. | Zanimljivosti
Britanski studenti arhitekture kroz predstavljeni završni rad otkrili kako u budućnosti vide Split.
U showroomu projekta Split United predstavljen je završni rad studenata arhitekture Sveučilišta iz engleskog grada Batha na temu povezivanja Kopilice i Istočne obale. Sam Bunn, Yee Wei Gan, Tom Lowe, Yuchen Mei, Stephen Oldham i Hugh Pearce s mentorom profesorom Alexom Wrightom gotovo godinu dana radili su na projektu koji razmatra razvojnu strategiju Splita, s posebnim naglaskom na prometna rješenja povezivanja sjevernog i južnog dijela grada javlja Dalmatinski portal.Predstavljena studija sastavljena je od tri dijela – analize u kojoj su opisani povijesni aspekti razvoja Splita, obrade unesenih podataka te procesa i opcija koje su razmatrali kao moguća rješenja te njihovog prijedloga rješenja, a ilustrira kako bi se Split mogao razviti u grad s više čvorišta te novom održivom prometnom infrastrukturom integriranom u krajobrazni i javni prostor.

- Split je jedinstveni povijesni grad koji je suočen s brojnim izazovima, poput brzog rasta turizma i ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ali i novim mogućnostima i upravo smo ga iz tog razloga odabrali za završni rad naših studenata. Izazov je bio istražiti na koji bi se način grad mogao dalje razvijati, a da se pritom naglase sve njegove prednosti – izjavio je profesor Alex Wright.Izrada završnog rada započela je prošlogodišnjim dolaskom studenata u Split za vrijeme kojeg su imali su priliku razgovarati s lokalnim stanovništvom i stručnjacima koji promišljaju razvoj grada, pješačili su, koristili javni gradski prijevoz i ugostiteljske usluge, igrali picigin i posjetili Sveučilište. Na taj su način stekli uvid u funkcioniranje grada na svim razinama nakon čega su uslijedila dva tjedna pripreme analize istraživanja te sedam tjedana razvoja plana. U studiji su turizam istaknuli kao važnu granu splitskog gospodarstva koja ima velik utjecaj na život u gradu, posebno po pitanju gužvi oko povijesne jezgre u vrijeme turističke sezone. S obzirom na to da navedeno centar grada čini manje pristupačnim za lokalno stanovništvo, ponudili su rješenje koje uključuje poboljšanje veza i prometne infrastrukture, što bi moglo rezultirati raspršivanjem turista na šire područje grada te smanjenjem pritiska na taj dio grada.

- Prilikom našeg boravka u Splitu osjetili smo kako su i sam grad i njegovo gospodarstvo u procesu tranzicije uvjetovane porastom turizma, padom tradicionalnih proizvodnih sektora te novim prilikama proizašlim iz ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Prilikom izrade našeg rada inspirirali smo se Bostonom i Barcelonom u kojima su bivša industrijska zemljišta, poput ovog u Kopilici, pretvorena u inovacijske četvrti. Kako bi se navedeno ostvarilo naš je prijedlog izgradnja novog prometnog čvorišta na sjeveru grada s izravnom željezničkom vezom do zračne luke. Osim toga, potrebno je smanjiti korištenje osobnih automobila u samom centru grada, za što bi po našem prijedlogu trebalo napraviti "zelenu petlju" koja daje prednost javnom prijevozu, pješačenju i biciklizmu - pojasnio je Stephen Oldham, jedan od studenata koji su radili na studiji.Uz stvaranje zasebnih autobusnih traka te namjenskih biciklističkih staza poseban su fokus stavili na prostor brodogradilišta koje bi po njihovom prijedlogu nastavilo s dosadašnjim radom u smanjenom obujmu, ali bi mu se dale i nove funkcije kako bi se ostvarila ekonomska održivost. Dodatno, analizirali su i nedostatak uredskih prostora, odlazak visokoobrazovanih stanovnika te utjecaj velikog požara iz 2017. na sam grad.

Predstavljanje završnog rada studenata održano je u sklopu javne rasprave o nacrtu Masterplan studije urbane revitalizacije Istočne obale i Kopilice, koju su izradili austrijski konzultanti iz tvrtke IC Consultantsa. Iako su razvijana potpuno neovisno jedan od drugog, oba predstavljena plana temelje se na istim principima odnosno bave se istim pitanjima i izazovima te dijele ista načela.

- Dugoročne strategije važne za razvoj gradova, posebno u pogledu ekonomskih i ekoloških promjena s kojima se suočavaju. Tzv. brownfield lokacije stoga su idealne jer pružaju mogućnost za razvoj novih naselja u gradskim središtima i to je put kojim treba ići, kako bi se stanovništvo zadržalo, a gospodarstvo unaprijedilo - zaključio je profesor Wright.

Sveučilište u Bathu osnovano je 1966. godine i na njemu trenutačno studira više od 17 tisuća studenata iz cijelog svijeta, a zastupljeno je i više od 130 nacionalnosti. Istraživačka sredstva premašuju 150 milijuna funti, u zadnjih deset godina Sveučilište je u kampus uložilo oko 450 milijuna funti, a ove godine ga je The Guardian University Guide proglasio šestim najboljim sveučilištem u Ujedinjenom Kraljevstvu.


IZVOR: Dalmatinski portal
POSJETA: 706

Povezane vijesti