DANI ARHITEKATA: Dodijeljene medalje za arhitekturu, urbanizam i konceptualni pothvat

Subota, 06.04.2019. | Vijesti
Hrvatska komora arhitekata, na svečanoj večeri održanoj sinoć u hotelu Le Meridien Lav, po treći je put podijelila svoja godišnja priznanja za najbolje radove iz područja arhitekture.

Vedran Pedišić, Erick Velasco Farrera, David A. Croteau i Jenni Katajamäki, autori projekta Američke međunarodne škole u Zagrebu, dobitnici su Medalje za arhitekturu, godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata. Publikacija stručnoga skupa Urbana sanacija dobitnik je medalje za urbanizam (Koncepcija, vodstvo i koordinacija projekta - Irena Matković, Držislav Dobrinić, Lidija Škec, Rafaela Kovačević-Pašalić; urednica zbornika - Ariana Korlaet). Sanja Turk i Vana Rodin Kružić dobitnice su Medalje za konceptualni pothvat za izložbeni projekt "Kako čitati prostorni plan".

Američka međunarodna škola u Zagrebu

Dobitnike ovih prestižnih strukovnih priznanja za istaknuti doprinos hrvatskoj arhitekturi u 2018. godini proglasio je, na sinoćnjoj svečanoj večeri održanoj u okviru konferencije Dani arhitekata 3.0 u Splitu, predsjednik žirija akademik Nikola Bašić.


- Autorski tim pristupio je ovom zahtjevnom zadatku sa svjesnim odricanjem kao određenjem stvaralačkog prosedea. Radikalno se odmičući od svakog oblika egzaltiranosti, ova reducirana i prividno obestrašćena zgrada, obuzdane i komprimirane ambicioznosti, u svojoj nutrini krije strastveno traganje za temeljnim arhitektonskim vrijednostima. Sve što u početku izgleda oduzeto i zatajeno, vraća se na kraju s višestrukom živosti i oplođenom vrijednosti. Projektiranje, koje u ovom primjeru podrazumijeva svjesno podvrgnuće disciplini, stezi, redu i poslušnosti, omogućuje ostvarenje onog cilja po kojem uljudnost postaje manifestnim svojstvom ove decentne i krajnje rafinirane arhitektonske realizacije - rekao je Bašić.


Razlozi zbog kojih je žiri Medalju za urbanizam dodijelio publikaciji stručnoga skupa Urbana sanacija leže u aktualnosti, društvenoj važnosti teme, te pokazanoj inicijativi i odgovornosti za rješavanje problema.

- Publikacija "Urbana sanacija" se ocjenjuje doprinosom unaprjeđenju stanja u prostoru, doprinosom metodologiji urbanističkog planiranja i doprinosom društvenoj i ekološkoj održivosti. U šest pilot projekata, koje su izradili stručni timovi županijskih zavoda za prostorno uređenje, na stvarnim naseljima je ispitana primjena metodologije sanacije nezakonite gradnje s ponuđenim scenarijima mogućih prostornih i urbanističkih rješenja. Pet stručnih ekspertnih radova dopunjuju pilot-projekte baveći se temama urbane sanacije, politikom revitalizacije brownfield područja, sustavom stanovanja i neplanirane izgradnje, sociološkom interpretacijom fenomena urbane sanacije, kvantitativnim i prostornim pokazateljima na razini Hrvatske te se ukazuje na prijeku potrebu naobrazbe i prevencije kako bi se nezakonita izgradnja uklonila iz društvenog ponašanja - kazao je Bašić.

Dodjelu Medalje za konceptualni pothvat izložbenom projektu Kako čitati prostorni plan, autorica Sanje Turk i Vane Rodin Kružić, Bašić je obrazložio:

- Izložba održana deset dana u javnom prostoru ocjenjuje se doprinosom povećanju svjesnosti društva i lokalne zajednice o potrebi planiranog i pristojnog ponašanja u prostoru. Ideja izložbe pokazuje visoku razinu socijalne, stručne i društvene odgovornosti za identitet hrvatskog prostora i hrvatske kulture. "Kako čitati prostorni plan" dobro je osmišljen i krajnje opravdan konceptualni poduhvat jer je naobrazba svih građana u području izrade prostorno-planske dokumentacije i urbanističko-arhitektonske struke jamstvo boljeg razumijevanja i skrbi za prostor kao zajedničkog i općeg nacionalnog dobra, koji je potrošiv i neobnovljiv. Izložbeni poduhvat ocjenjuje se jasnim konceptualnim refleksom struke na izazove vremena s ciljem reafirmacije urbanističke i prostorno-planerske struke.

Dani arhitekata 3.0, trodnevna konferencija s više od 550 sudionika i brojnim uglednim imenima iz svijeta arhitekture, traje još danas u Splitu, a očekuje se i donošenje Splitske deklaracije o javnom prostoru.


IZVOR: Dalmatinski portal
POSJETA: 736

Povezane vijesti