ZAVRŠENI DANI ARHITEKATA: Donesena je Splitska deklaracija o javnom prostoru

Nedjelja, 07.04.2019. | Vijesti
Ovim dokumentom Hrvatska komora arhitekata ukazuje na nužnost korištenja javnog urbanističkog i arhitektonskog natječaja pri rješavanju problema javnih prostora


Donošenjem Splitske deklaracije o javnom prostoru jučer su završili Dani arhitekata 3.0, najveće godišnje okupljanje arhitektonske struke. Zadnjeg dana konferencije, na kojoj je sudjelovalo više od 550 sudionika, usvojeni su i Zaključci Dana 3.0 .

Splitska deklaracija naglašava kako je važnost javnog prostora građanima usporediva s važnošću institucije demokracije. Upravljanje javnim prostorom očigledan je pokazatelj ispravnog i neispravnog korištenja prostornih resursa jednog naroda, države ili grada.

- Hrvatska komora arhitekata i Udruženje hrvatskih arhitekata, uz podršku gotovo svih naših kolegica i kolega, već dugo od državnih dužnosnika traže sustavnu i cjelovitu reformu zakonodavstva koje regulira planiranje u prostoru. Godinama tražimo, da za razliku od dosadašnje prakse, predstavnici naših strukovnih i stručnih organizacija budu aktivni sudionici u provođenju tih reformi, reformi u kojima bi stručnost trebala postati onaj argument kojim se građani mogu učinkovito suprotstavljati interesima sebične manjine - stoji u tekstu Deklaracije.

Ovim dokumentom Hrvatska komora arhitekata ukazuje na nužnost korištenja javnog urbanističkog i arhitektonskog natječaja pri rješavanju problema javnih prostora te poziva na njegovu primjenu. Deklaracija se zalaže i za veću uključenost građana i lokalne zajednice u procese odlučivanja o javnim prostorima.

Zaključci, kojima je završila konferencija u Splitu, upozoravaju na neprihvatljive postupke kojima se, izmjenama važne zakonske regulative, dovodi u opasnost vrsnoća građenja i kvaliteta prostora. U Zaključcima Dana 3.0 stoji i da je način komuniciranja donositelja prijedloga zakona neprihvatljiv. Naime, predlagač zakona nije uvažio više od tisuću podnesenih i obrazloženih primjedbi struke, a koje su podnesene s ciljem poboljšanja funkcioniranja cijelog sustava i njegove implementacije u području arhitekture i planiranja prostora.

- Struka prihvaća i pozdravlja prijelazni put ka digitalizaciji postupaka, ali oni se po našem mišljenju moraju voditi promišljeno i postupno, a ne u hitnoj proceduri. Mišljenja smo da predloženi postupak e-planova i e-dozvola neće u konačnici rezultirati bržim i kvalitetnijim postupkom jer cijeli državni aparat nije u dovoljnoj mjeri pripremljen za promjene - naglasila je predsjednica HKA, arhitektica Željka Jurković.

Tekst u cijelosti možete pročitati OVDJE


IZVOR: Hrvatska komora arhitekata
POSJETA: 481

Povezane vijesti