Prva tri objekta u Splitu spojena na novu plinsku distribucijsku mrežu

Utorak, 16.04.2019. | Vijesti
Na plin su spojeni bolnica na Firulama, OŠ Ravne njive i Dječji vrtić Mali princ

Svečanim događanjem u OŠ Ravne njive službeno je obilježeno spajanje prva tri korisnika plina u Splitu: KBC-a Split na Firulama, OŠ Ravne njive i dječjeg vrtića Mali princ. Čestitavši svima koji su sudjelovali na ovom značajnom projektu, prvi čovjek grada Splita Andro Krstulović Opara podvukao je njegovu važnost za Split: – Ovo je trenutak koji označava važnu prekretnicu za naš grad i građane. Nakon 157 godina ponovno se spajamo na plin. Ova tri prva korisnika su početak i idemo dalje s projektom dok ne spojimo sve važne objekte u našem gradu, a tako osiguravamo zdravlje, manju potrošnju energije i kvalitetniji život za sve naše sugrađane.

Uz gradonačelnika Krstulovića Oparu svečanosti su nazočili i Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije, Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Peter Zaruba i Vlado Mandić, članovi Uprave EVN Croatia Plin te brojni drugi ugledni gosti koji su prepoznali stratešku važnost ovog projekta za razvoj Dalmacije.

Radovi na izgradnji plinske mreže u Splitsko-dalmatinskoj županiji započeli su u studenome 2013 godine., a prvi korisnici priključeni su u Dugopolju u svibnju 2015. godine. Do sada je izgrađeno više od 130 kilometara plinske distribucijske mreže. Gospodarska zona u Dugopolju prva je zona u Dalmaciji koja ima potpuno razvijenu plinsku mrežu. Krajem 2016. EVN je izgradio plinsku mrežu u centru Dugopolja na koju je priključena Osnovna škola Dugopolje – prva javna ustanova u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja koristi plin.

Osim infrastrukturne važnosti plin kao energent donosi niz konkretnih koristi njegovim korisnicima. Neke od ključnih koristi su manji ukupan trošak energije, jednostavnije održavanje, uvijek je dostupan i nema potrebe za skladištenjem i naručivanjem novih količina te potpuna kontrola potrošnje i troška na vlastitim mjernim uređajima. Plin se može koristiti i za hlađenje, a ne samo za grijanje, što ga uz povoljniju cijenu od 30 do 60% u odnosu na pojedine druge izvore energije, čini dobrim izborom u smanjivanju troškova.


IZVOR: Grad Split i energetika-net
POSJETA: 534

Povezane vijesti