Dan Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – uz 100. godišnjicu studija arhitekture

Srijeda, 17.04.2019. | Zanimljivosti
Dan arhitektonskog fakulteta obilježava se nizom predavanja i izložbi do kasno u noć.


Zagrebački Arhitektonski fakultet, najstarija i donedavno jedina visokoškolska ustanova za izobrazbu arhitekata u Hrvatskoj, obilježava stoljeće svoga kontinuiranog djelovanja započeto isprva u okviru Tehničke visoke škole (1919.), potom Tehničkog fakulteta kao dijela Sveučilišta (od 1926.), Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta (od 1956.), i u konačnici samostalnog fakulteta (od 1962.).

Inicijative za pokretanja tehničkih studija u Zagrebu još je od 1891. više puta inauguriralo Društvo inžinira i arhitekata, da bi Tehnička visoka škola u konačnici bila osnovana 10. 12. 1918. Početkom travnja 1919. imenovani su prvi profesori sa zadaćom izrade "studijskih osnova" (među njima i arhitekt Martin Pilar), a 20. 10 1919. započela je nastava na Arhitektonskome odjelu koji je tada upisalo 24 polaznika. Prvi je rektor TVŠ također bio arhitekt, prof. arh. Edo Šen. Program tadašnjeg studija arhitekture proizašao je iz edukacijskog modela bečke visoke tehničke škole i komplementarne bečke umjetničke akademije, a dijelom se oslanjao i na curriculum švicarskog ETH.

Prvi svršeni diplomant zagrebačke arhitekture bio je Alfred Albini (1923.), prvi je doktorat obranio Pavao Deutsch (1926.), a tek s utemeljenjem poslijediplomske edukacije promoviran je i prvi magistar znanosti u arhitekturi (1974.).

Do sada je arhitekturu diplomiralo više od 6700 studenata (dipl. ing. arh. i mag. ing. arh.), oko 1000 je završenih prvostupnika (po novom "Bolonjskom sustavu"), nekadašnji je studij više spreme diplomiralo preko 500 polaznika, a određeni je broj arhitekata diplomirao i na nekadašnjem "studiju uz rad". Magisterij znanosti obranilo je 125 poslijediplomanata, a doktorat znanosti do sada su na AF stekla 153 arhitekta.

Doajeni

Pri AF osnovan je i prvi Studij dizajna u Hrvatskoj (1989.) na kojemu je od 1994. kada je obranjena prva diploma diplomiralo preko 730 dizajnera na dvama smjerovima: vizualnih komunikacija i produkt dizajna.

Danas Arhitektonski fakultet izvodi nastavu na preddiplomskom (3 godine) i diplomskom stupnju (2 godine) gdje je na obije razine ustrojen i studiji arhitekture-urbanizma, i studij dizajna s dva usmjerenja, zatim na poslijediplomskom specijalističkom studiju prostornog uređenja (1 god.), te na poslijediplomskom doktorskom studiju "A+U" (3 godine trajanja). U pripremi su i novi specijalistički studiji s temama održive gradnje, graditeljskog naslijeđa i sl., kao i međunarodni združeni master studij na engleskom jeziku.

Izložba

Danas Fakultet na svim svojim studijskim programima, godinama i stupnjevima ima upisanih više od 1000 studenata, sa 144 uposlena nastavnika. Fakultet je organiziran u 4 znanstveno-nastavne jedinice (katedre) koje pokrivaju sve grane matičnostosti našeg djelovanja: arhitektosko projektiranje, urbanizam i prostorno planiranje, konstrukcije i tehnologiju građenja, te povijest i teoriju arhitekture. Uz to, kao odsjek djeluje i Studij dizajna. Visokostručno i ekspertno aktivnosti odvijaju se u okviru 4 zavoda profilirana prema istim matičnim granama.

Program obilježavanja


IZVOR: arhitekti.hr
POSJETA: 782

Povezane vijesti