Pet inženjerskih komora obilježilo 20 godina djelovanja

Utorak, 16.04.2019. | Vijesti
Predsjednica Republike Hrvatske otvorila Svečanu akademiju kojom je pet inženjerskih komora proslavilo 20. godišnjicu djelovanju

Danas je u Zagrebu održana Svečana akademija 20. godišnjice djelovanja pet inženjerskih komora - arhitekata, inženjera geodezije, građevinarstva, strojarstva i elektrotehnike. Svečanosti su nazočili predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović i državni tajnik Željko Uhlir uz predstavnike komora i ostale uvažene goste.

Pet komora, proizašlo je iz Hrvatske komore arhitekata i inženjera u graditeljstvu, osnovane 1998. godine. Krajem 2008., uvažavajući posebnosti svake od struka, donesen je Zakon o arhitektonskoj i inženjerskoj djelatnosti u prostornom uređenju i gradnji čime je postavljen temelj za pretvaranje strukovnih razreda u pet samostalnih strukovnih komora. Tako su početkom 2009. s radom, kao njezini pravni sljednici, krenule pet samostalnih komora, koje djeluju i danas: Hrvatska komora arhitekata, Hrvatska komora inženjera građevinarstva, Hrvatska komora inženjera elektrotehnike, Hrvatska komora inženjera strojarstva i Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u svom je obraćanju ocijenila da su članovi komora pridonijeli razvoju, promociji i oblikovanju graditeljskog identiteta hrvatskog naroda, a time i nacionalnoj i međunarodnoj prepoznatljivosti hrvatske države i njezinih institucija.

"Arhitektonska i inženjerske struke graditeljstva oblikovale su svijet kakav danas poznajemo. Kroz povijest su među tehničkim znanostima stekle veliku važnost i ugled, a svijetu u nasljeđe ostavile neizbrisiv trag i bogatu baštinu", rekla je Grabar-Kitarović.

Državni tajnik Željko Uhlir tom je prigodom istaknuo kako je najveći doseg svake profesije da predstavlja komorsko udruživanje, ali komore od prije 20 godina i one kakve trebamo danas ne mogu biti iste. Okolnosti su se promijenile, svijet se promijenio i mijenja se u kontinuitetu i sve brže.

"Komore moraju zagovarati struku i etičnost što se očituje u njihovom dvosmjernom djelovanju. S jedne strane braniti svoga profesionalnoga člana pred laikom, a s druge strane braniti laika i zajednicu pred ne profesionalnim članom. One moraju brinuti o stjecanju novih kompetencija svojih članova i pri tome djelovati neprofitno. Njihovi članovi moraju imati ugled i čast u društvu. A to mogu steći samo svojim znanjem i etičnim postupanjem", poručio je Uhlir izrazivši nadu da će komore znati odgovoriti na izazove 21. stoljeća i 4. industrijske revolucije te da će svojim uzorom predvoditi promjene u našem društvu.


IZVOR: Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja
POSJETA: 698

Povezane vijesti